Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές ενέργειας – Προγραμματισμένες και έκτακτες διακοπές ρεύματος

Δύσκολη είναι η κατάσταση σε όλη την Ουκρανία, καθώς τα σοβαρά είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης από τις στοχευμένες επιθέσεις της Μόσχας. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη, η Ουκρανία βρίσκεται σε αντιαερoπορικό συναγερμό. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το διάταγμα Πούτιν για επιβολή στρατιωτικού νόμου στις «προσαρτημένες» περιοχές Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Το πρακτορείο Reuters  μετέδωσε ότι νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε τον μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό στην πόλη Burshtyn στα δυτικά που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε τρεις  περιοχές και 5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Όπως μετέδωσε και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, την Τετάρτη μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα 16 επιθέσεις εναντίον της κεντρικής Ουκρανίας, οι 14 από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας προειδοποιεί τους πολίτες για διακοπές ρεύματος. Την ίδια ώρα, στο νότο συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση.

O επικεφαλής της ρωσοκρατούμενης Χερσώνα στη νότια Ουκρανία επανέλαβε ότι αναμένεται αντεπίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις και περίπου το 40% των αμάχων πρέπει να μετακινηθούν.

«Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει την Χερσώνα», είπε ο εκπρόσωπος της Μόσχας.

Περίπου 50.000 έως 60.000 άνθρωποι πρόκειται να μετεγκατασταθούν από τη ρωσοκρατούμενη νότια περιοχή, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «μαζικό εκτοπισμό» των κατοίκων των περιοχών που πρόσφατα προσάρτησε αλλά και τη στρατολόγηση Ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 21 ιρανικά drones, δέκα από τα οποία κατευθύνονταν προς το Κίεβο. Την ίδια ώρα, η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης κάλεσε τους πολίτες «να φορτίσουν όλες τις συσκευές τους“, καθώς αναμένονται διακοπές ρεύματος λόγω της καταστροφής πολλών ενεργειακών υποδομών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

  • Στο «σκοτάδι» αρκετές περιοχές στην Ουκρανία – Εκτός λειτουργίας το 40% της ηλεκτροπαραγωγής

Πηγή: ertnews.gr