Διάταγμα Πούτιν για στρατιωτικό νόμο στις «νέες» ρωσικές περιοχές -Σείεται το Κίεβο -«Τελική μάχη» στη Χερσώνα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν  ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί άμεσα στρατιωτικός νόμος στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας (Ζαπορίζια, Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ντονιέτσκ),που αποκαλεί προσαρτημένες. Το Kρεμλίνο ανακοινώνει παράλληλα ότι με έκτακτο διάταγμα η κεντρική και νότια ομοσπονδιακή Ρωσία βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Με εντολή του Ρώσου προέδρου δημιουργείται  ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με τις περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην παρούσα κατάσταση, θεωρώ απαραίτητο να δώσω πρόσθετες εξουσίες στους αρχηγούς όλων των ρωσικών περιοχών», είπε ο Πούτιν.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή εκπαιδεύονται σε πεδία βολής και κέντρα εκπαίδευσης πρέπει να αισθάνονται την υποστήριξή μας και να γνωρίζουν ότι έχουν τη μεγάλη, σπουδαία χώρα μας ενωμένη στο πλευρό τους».

Τουλάχιστον δύο «δυνατές εκρήξεις» ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, περίπου στις 14:20 (11:20 GMT)ανέφεραν δημοσιογράφοι, ενώ οι σειρήνες συναγερμού ηχούν ακατάπαυστα στον απόηχο των φονικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής.

Η Μόσχα  επιβεβαιώνει ότι έρχεται η ώρα της μεγάλης μάχης, στη Χερσώνα, της νότιας Ουκρανίας, ενώ H στρατιωτική κατάσταση στη νότια Ουκρανία είναι «τεταμένη» και ετοιμάζεται εκκένωση, παραδέχθηκε ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο οποίος ωστόσο αφήνει παράλληλα υπονοούμενα, για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της κατεχόμενης νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας δήλωσε σήμερα ότι περίπου 50.000-60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από εκεί στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η εκκένωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ημέρες, δήλωσε, σύμφωνα με το TASS, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης Βλαντίμιρ Σάλντο.

Νωρίτερα ο επίσης διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ είχε τονίσει πως οι άμαχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη όσο το δυνατόν ταχύτερα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας», δήλωσε ο Στρεμούσοφ. «Σας ζητώ να πάρετε τα λόγια μου στα σοβαρά: εκκενώστε την πόλη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Σε νέα καταχώρισή του αργότερα ανέφερε πως σήμερα η κατάσταση στο μέτωπο είναι σταθερή, όμως οι πολίτες θα πρέπει να καταφύγουν στην αριστερή όχθη.

«Κινηθείτε το ταχύτερο δυνατόν, παρακαλώ, προς την αριστερή όχθη», τόνισε.

Οι πολίτες στη Χερσώνα λαμβάνουν μηνύματα από την διορισμένη από τους Ρώσους διοίκηση με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν την πόλη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: ertnews.gr