Γαλλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στο κράτος για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το γαλλικό κράτος καταδικάστηκε τη Δευτέρα 17/10, από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας σε πρόστιμο ρεκόρ 20 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Το γαλλικό κράτος είχε ήδη καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2021 από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε καταβολή 10 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν ενίσχυσε επαρκώς το αντιρρυπαντικό του σύστημα, απόφαση που αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το νέο πρόστιμο καλύπτει τα επόμενα δύο εξάμηνα , αντίστοιχα 10 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.

“Αν και έχουν παρατηρηθεί βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου, τα όρια για τη ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου – τα οποία έπρεπε να τηρούνται από το 2010 – συνεχίζουν να ξεπερνιούνται σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας, ειδικά στις αστικές περιοχές του Παρισιού, της Λυών και της Μασσαλίας. Τα μέτρα που λαμβάνονται από το κράτος δεν εγγυώνται βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ώστε  τα όρια ρύπανσης να τηρηθούν το συντομότερο δυνατό», τόνισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το Agerpres.

Η ρύπανση στη Γαλλία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κυκλοφορία αυτοκινήτων, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

«Η θνησιμότητα που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος στη Γαλλία, με 40.000 θανάτους να αποδίδονται κάθε χρόνο σε λεπτά σωματίδια», σημείωσε  το Santé Publique France.

Τα ποσά των προστίμων  θα κατευθυνθούν κυρίως σε δημόσιους φορείς που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και 50.000 ευρώ θα δοθούν στον σύλλογο Amis de la Terre, που αρχικά ειδοποίησε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2017. «Είναι μια απόφαση που μας φαίνεται λογική» είπε ο Louis Cofflard, δικηγόρος του Amis de la Terre.

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

 

Πηγή: ertnews.gr