Η ιστορία της γάτας μέσα από μιά καταπληκτική νέα έκδοση

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο με θέμα την ιστορία της γάτας μόλις κυκλοφόρησε. Ο ιστορικός τέχνης, φωτογράφος και συγγραφέας της έκδοσης με τίτλο «A Cat’s Tale: A Journey Through Feline History», Paul Koudounaris τοποθετεί στο ρόλο του αφηγητή την γάτα του, την Μπάμπα.

Η τελευταία είναι επίσης πρωταγωνίστρια και στις εντυπωσιακές φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα.

Το βιβλίο εστιάζει στα γοητευτικά αιλουροειδή πηγαίνοντας πίσω χιλιάδες χρόνια.

Aπό την προϊστορική εποχή μέχρι την αρχαία Αίγυπτο και τον Διαφωτισμό παρουσιάζει άλλες φορές ηρωικές, άλλες τραγικές και άλλες συγκινητικές ιστορίες με πρωταγωνίστριες δεκάδες γάτες.

Η «Μουέζα», η γάτα που κρατούσε συντροφιά στον Μωάμεθ και η Félicette που από τους δρόμους του Παρισιού βρέθηκε στο διαστημα το 1963, είναι δύο από τις διασημότερες γάτες της ιστορίας.

Στην καταπληκτική εικονογράφηση του βιβλίου η Μπάμπα εμφανίζεται ως διάφορες ιστορικές φιγούρες, φορώντας ιστορικά ακριβή κοστούμια που προέκυψαν μετά από προσεκτική έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες.

Το πιο εύκολο απ’ όλα ήταν σύμφωνα με τον δημιουργό του βιβλίου ήταν να καταφέρει την Μπάμπα να πάρει τις σωστές πόζες και εκφράσεις: «Στις 99% των περιπτώσεων πόζαρε ακριβώς όπως ήθελα».

Οι στρατιώτες του Ιούλιου Καίσαρα ταξίδευαν μαζί με γάτες ώστε να τους προστατεύουν απ’ τα ζωύφια. Κάποιοι Ρωμαίοι στρατιώτες διακοσμούσαν τις ασπίδες τους με εικόνες γατών.

Πολλοί καουμπόηδες ταξίδευαν παρέα με γάτες οι οποίες έπιαναν ποντίκια και ταυτόχρονα τους κρατούσαν συντροφιά.

Ο διαβόητος Καρδινάλιος Ρισελιέ είχε αδυναμία στις γάτες και συνήθως είχε μαζί του τουλάχιστον μια ντουζίνα.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης μισούσε τις γάτες. Δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει γάτες για λύσει το θέμα των ποντικιών που αλώνιζαν στους δρόμους του Παρισιού. Αν’ αυτών επέμενε να χρησιμοποιεί δηλητήριο προκαλώντας εν τέλει ασθένειες σε τρωκτικά αλλά και κατοίκους της πόλης.

Τον 17ο αιώνα οι κυρίες της αυλής στην Γαλλία άρχισαν να ακολουθούν τη νέα μόδα υιοθετώντας γάτες αντί για σκυλιά ως κατοικίδια.

Κάποια στιγμή της ζωής του ο Άντι Γουόρχολ είχε 25 γάτες. Όλες τους ήταν Σιαμαίες και όλες τους εκτός από μία είχαν το όνομα Σαμ.

Πηγή in.gr