Κρήτη: Από αυτοκίνητα ως ένα… ATM άφησε η πρόσφατη κακοκαιρία στον βυθό της Αγ. Πελαγίας – Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο

Παραμορφωμένα αυτοκίνητα, ράφια και εμπορεύματα καταστημάτων, φάρμακα, ακόμη και ένα αυτόματο τραπεζικό μηχάνημα ανάληψης χρημάτων ΑΤΜ, βρήκαν ανάμεσα στις λάσπες οι δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού του βυθού στις παραλίες του δήμου Μαλεβιζίου που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης φονικής πλημμύρας.
Το σκηνικό που αντίκρυσαν οι δύτες ήταν απόκοσμο και αποτυπώθηκε σε βίντεο και φωτογραφίες που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο δύτης Μιχάλης Μακριδάκης. Εντυπωσιασμένος και ο ίδιος από τα όσα αντίκρυσε στον βυθό, μιλώντας στο ertnews, στάθηκε ιδιαίτερα στην ορμή με την οποία τα ρέματα παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

«Βρήκαμε αυτοκίνητο σε απόσταση 150 μέτρα από την παραλία. Είδαμε άλλα που, σαν να συμπιέστηκαν από πρέσα, το μήκος τους είχε μειωθεί από τα 2,5 στα 1,5 μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία διήρκεσε δύο εβδομάδες, ανασύρθηκαν από τις παραλίες της Αγίας Πελαγίας, του Παλαιόκαστρου και της Λυγαριάς 16 αυτοκίνητα και 4-5 δίκυκλα, αλλά και σχεδόν ολόκληρα καταστήματα, με τα ράφια και τα εμπορεύματά τους.

Τα πιο βαριά αντικείμενα ανέβαιναν στην επιφάνεια με ειδικά υποβρύχια μπαλόνια που έχουν τη δυνατότητα να σηκώνουν πολύ μεγάλα βάρη. Τα υπόλοιπα, οι δύτες τα τοποθετούσαν σε ειδικές σακούλες και τα μετέφεραν στην επιφάνεια, στην βάρκα και στην πλατφόρμα που υπήρχαν γι’ αυτόν τον λόγο.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων του δήμου Μαλεβιζίου Γιώργος Πετούσης, μετά τον καθαρισμό του βυθού αναμένεται να προχωρήσει η άρση της απαγόρευσης της κολύμβησης στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο βυθός θα επανελέγχεται, ώστε αν και όποτε κρίνεται αναγκαίο να γίνονται εργασίες καθαρισμού, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα ένα παχύ στρώμα λάσπης εξακολουθεί να τον καλύπτει.

Ηράκλειο: Πάνω από 50 επιχειρήσεις και δεκάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φονική πλημμύρα – ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr