Χιλιάδες είναι οι πιστοί που από χθες συρρέουν στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά της Κεφαλονιάς, για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου και πολιούχου του νησιού. 

DSC 0288

Σήμερα γίνεται η πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου ενώ τη Τετάρτη το απόγευμα τελέστηκε η Ιερά παράκληση και ακολούθως η Μετάβαση του Σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου από την μικρή εκκλησία του μοναστηριού στη μεγάλη.

DSC 0009

Πλήθος πιστών, ανάμεσά τους και εκατοντάδες προσκυνητές από τα Βαλκάνια συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελετή με ευλάβεια και θαυμασμό.

Πολλοί δε ήταν οι πιστοί, οι οποίοι παραδοσιακά ξάπλωσαν, στην πλακόστρωση του εξωτερικού χώρου της εκκλησίας, έτσι ώστε να περάσει το Σκήνωμα από πάνω τους. 

Εν τω μεταξύ, σε ιστορικό ναΐσκο του Ληξουρίου φιλοξενείται μια σπάνια εικόνα, που ως δέηση στο κάτω μέρος, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αγιογραφική σύνθεση: τον άγιο Γεράσιμο (αριστερά) με τους Μέγα Κωνσταντίνο και Αγία Ελένη (κέντρο, δεξιά και αριστερά του Σταυρού) και τον απόστολο Παύλο(δεξιά).

Άγιος Γεράσιμος Παύλος Κωνσταντίνος και Ελένη copy

Η εικόνα έχει πολύ μελετητικό ενδιαφέρον καθώς συνδυάζει τους βασικούς πυλώνες της ιστορικής πορείας του χριστιανισμού στην Κεφαλονιά. Δημοσιεύεται για πρώτη φορά, λόγω της εορτής του αγίου Γερασίμου.

Πηγή: inkefalonia.gr