in , ,

Ψύλλοι – Νο1 Κίνδυνος για τον σκύλο και την οικογένεια σου!

Οι ψύλλοι απολαμβάνουν τις περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Οι σκύλοι μας πολλές φορές “κολλάνε” ψύλλους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα ή από το περιβάλλον που ζουν, παίζουν ή κάνουν τη βόλτα τους. Οι ψύλλοι έχουν δυνατά πίσω πόδια έτσι μπορούν εύκολα να πηδήξουν πάνω στον σκύλο ακόμα και αν αυτός βρίσκεται σε απόσταση.

 

Οι ψύλλοι δεν πετούν, δεν έχουν φτερά. Το τσίμπημα τους προκαλεί στον σκύλο φαγούρα. Οι σκύλοι μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργίες, μόλυνση του δέρματος και απώλεια τριχώματος. Ψάξε να τους βρεις στο πυκνό τρίχωμα του σκύλου ή στην κοιλιά και ανάμεσα στα πόδια. Τρέφονται πίνοντας αίμα πολλές φορές την ημέρα και αφήνουν τα αυγά τους στο δέρμα του σκύλου. Οι ψύλλοι μπορούν να ζουν για εβδομάδες πάνω στο σκύλο μας και να γεννήσουν εκατοντάδες αυγά.

Τα αυγά τους είναι πολύ μικρά και πέφτοντας στο σπίτι μας μπορούν να εκκολαφθούν πάνω στα χαλιά και σε μικρές ρωγμές του πατώματος. Όταν βγουν από τα αυγά μπορούν εύκολα να πηδήξουν πάνω μας, εάν παραδείγματος χάρη ξαπλώσουμε στο πάτωμα ή παίζουμε με τον σκύλο μας στο χαλί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πριν συμβούν όλα αυτά.

Φαντάσου πως 10 ψύλλοι μπορούν γεννήσουν περίπου 250.000 ψύλλους μέσα σε ένα μήνα! Για κάθε ψύλλο που βρίσκεται πάνω στον σκύλο σου, υπολόγισε άλλους 10 εκεί που κάθεται ή κοιμάται.

Εάν διαπιστώσεις πως ο σκύλος σου έχει ψύλλους, να τον πας στον κτηνίατρο όσο πιο σύντομα μπορείς. Επίσης να πλύνεις το μαξιλάρι και το κρεβάτι του σκύλου σου με σαπούνι και ζεστό νερό, τουλάχιστον 60 βαθμούς. Με ηλεκτρική σκούπα καθάρισε χαλιά, πατώματα και τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Εάν έχεις σκούπα που καθαρίζει με ατμό, σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Εάν δεν προλάβεις την κατάσταση όσο είναι νωρίς, ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς από τους χιλιάδες ψύλλους που θα κάνουν βόλτες στο σπίτι σου είναι να ζητήσεις τις υπηρεσίες μία εταιρείας απολύμανσης.

Tips

 1. Τα κολάρα προστασίας που κυκλοφορούν στην αγορά συχνά περιέχουν χημικά όπως tetrachlorvinphos (TCVP) και propoxur. Δεν επιτρέπεται να δίνονται σε κουτάβια μικρότερα των 8 εβδομάδων. Η πρόταση μας είναι να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ κολάρο προστασίας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αμπούλες που εφαρμόζονται τοπικά στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά, υπάρχουν στην αγορά και φυτικά προϊόντα που είναι τελείως ακίνδυνα.
 2. Οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τις αμπούλες που αναφέραμε παραπάνω έχουν στο κατάλογο τους το ίδιο φάρμακο σε μορφή σπρέι. Για τους περισσότερους θεωρούνται λιγότερο “βλαβερά” για την υγεία του σκύλου.
 3. Κάποια από τα παραπάνω σκευάσματα περιέχουν περμεθρίνη και γι αυτό το λόγο, εάν η γάτα σας είναι κολλητή με το σκύλο, μην την αφήσετε να γλύψει το σημείο που τοποθετήσατε το προϊόν. Η περμεθρίνη είναι τοξική για τις γάτες.
 4. Μετά την εφαρμογή του φαρμάκου να αποφεύγεται το πλύσιμο του σκύλου για 48 ώρες τουλάχιστον. Μετά από αυτό το διάστημα, οι εταιρείες παραγωγής των εξωπαρασιτικών προϊόντων, υποστηρίζουν πως η επαφή του ζώου με το νερό δεν εξασθενεί τη χρήση του φαρμάκου.
 5. Κάνε συχνό έλεγχο στο δέρμα του σκύλου σου. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι ορατά στο μάτι.
 6. Μπορείς να φτιάξεις μια παγίδα για ψύλλους πολύ απλά. Πάρε ένα πιάτο και πρόσθεσε νερό και σαπούνι. Βάλε το κοντά στο σημείο που κοιμάται ο σκύλος σου και άφησε από πάνω του μία πηγή φωτός. Οι ψύλλοι έλκονται από το ζεστό φως και θα παγιδευτούν μέσα στο σαπουνόνερο. Η παγίδα έχει αποτέλεσμα μόνο για τους “ενήλικες” ψύλλους αλλά με αυτό τον τρόπο μπορείς να περιορίσεις τον πληθυσμό τους. Εάν φοβάσαι πως ο σκύλος σου θα πιει από το πιάτο, μην το κάνεις.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα σήμερα για την καταπολέμηση των ψύλλων, πολλά αυτά φτιαγμένα από φυτικά υλικά. Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου και προετοιμάσου!

Πηγή: petsonly.gr

  8 λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες σκύλων

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Newbie

  Written by Woof

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Δείτε την ξεκαρδιστική αντίδραση αυτού του Μεγάλου Δανού όταν καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα για μπάνιο! (Βίντεο)

  Βρέθηκε με σφραγισμένη την μουσούδα του να ουρλιάζει από τον πόνο! Ένα χρόνο μετά…