in

Χανιά: Μπήκε λουκέτο σε παράνομο καταφύγιο αδέσποτων. Τι θα γινει με τα 160 αδέσποτα; (ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διαμεσολαβήσει κατόπιν διαμαρτυρίας πολιτών για τη λειτουργία παράνομου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων. Κατά την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης, η εν λόγω εγκατάσταση φιλοξενούσε περί τα 160 σκυλιά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή απηύθυνε έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ενέργειες. Έτσι ενημερώθηκε ότι το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Χανίων είχε ήδη καταγράψει τις αυθαίρετες κατασκευές του επίμαχου καταφυγίου και είχε παραπέμψει τον φάκελο της υπόθεσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις περαιτέρω ενέργειες κατεδάφισης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολούθως, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟ) Π.Ε. Χανίων, σε συνεργασία με την Αστυνομία, προέβη σε έλεγχο στον χώρο του καταφυγίου. Διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και κατασχέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα. Τα σχετικά έγγραφα κοινοποιήθηκαν στην Εισαγγελία Χανίων.

Σε απάντηση του Τμήματος Κτηνιατρικής προς τα έγγραφα του Συνηγόρου αναφέρθηκε ότι η σφράγιση του καταφυγίου, επί του παρόντος, κρινόταν αδύνατη τόσο λόγω έλλειψης σχετικής αρμοδιότητας από την εν λόγω Διεύθυνση όσο και λόγω πρακτικών ζητημάτων, καθώς η απελευθέρωση των ζώων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός αυτού θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, αλλά και για τα ίδια τα ζώα.

Επίσης, το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων του ΥΠΑΑΤ ζήτησε από τον Δήμο Χανίων την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων, κατάλληλης δυναμικότητας και μεταξύ άλλων,
πρότεινε την ενεργοποίηση των πολιτών και των φιλοζωικών σωματείων, ώστε να υιοθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Χανίων πραγματοποίησε αυτοψίες στους χώρους του καταφυγίου χωρίς να καταγραφούν υγειονομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, η Αρχή ενημερώθηκε ότι δεν διαπιστώθηκε ροή ακαθάρτων στο παρακείμενο ρέμα, ενώ η εγκατάσταση διέθετε απορροφητικό σύστημα για τη διάθεση των λυμάτων-υγρών αποβλήτων. Τα στερεά απόβλητα, κατά δήλωση των εμπλεκόμενων, απομακρύνονταν, αφιλοκερδώς, από συγκεκριμένη
εταιρεία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κατόπιν των ενεργειών που έλαβαν χώρα, ο Δήμος Χανίων ενημέρωσε ότι υπάρχει μια μείωση της τάξης του 30% στα αδέσποτα ζώα που διαβιούν εντός του καταφυγίου, κυρίως λόγω υιοθεσιών, ενώ αποφάσισε τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα και εξουσιοδοτήθηκε ο
Δήμαρχος να υποβάλει την αίτηση χρηματοδότησης.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κατόπιν νέου εγγράφου της ΔΑΟ της Π.Ε. Χανίων, εισηγήθηκε τη σφράγιση του παράνομου καταφυγίου και ζήτησε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων να θέσει προθεσμία προκειμένου η εκκένωση να μην προξενήσει προβλήματα στα ζώα, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Το ιστορικό:

Security Check Required

No Description

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα Τοπικά Συμβούλια Ακρωτηρίου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ακρωτηρίου, τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν το κλειστό Γυμναστήριο Καμπανίου και φιλοζωικές οργανώσεις των Χανίων, αναφέρουν τα εξής:

«Τα Τοπικά Συμβούλια, οι Πολιτιστικοί Φορείς και Σύλλογοι, οι Αθλητικοί Σύλλογοι, τα Φιλοζωικά Σωματεία του Δήμου Χανίων, αλλά και οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου, σχετικά με την από 19-2-2020( απόφαση) του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για ίδρυση Κυνοκομείου δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ομογνωμούν στα παρακάτω:

Όλοι συμμερίζονται και στηρίζουν την πρόταση για προστασία των ζώων και είναι έτοιμοι να συνδράμουν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων της πόλης των Χανίων. Μια λύση όμως επιστημονικά τεκμηριωμένη, συμβατή με το περιβάλλον, προστατευτική για τα ζώα και βέβαια μη ζημιογόνα για τα παιδιά μας και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Σ’ αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο, σ’ αυτήν την ειλικρινή και ανιδιοτελή προσπάθεια, η Δημοτική Αρχή θα μας βρει δίπλα της όποτε το θελήσει.

Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε απερίφραστα ότι στεκόμαστε απέναντι σε μια εκτρωματική, παράνομη και ανήθικη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Χανίων. Γιατί οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει απλά να έχουν μόνο την τυπική πλειοψηφία και νομιμότητα, αλλά πρέπει προπαντός και πάνω απ’ όλα να είναι ρεαλιστικές και δίκαιες.

Και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, αλλά συγχρόνως είναι ανήθικη γιατί μεθοδεύτηκε από τις 23.30 μέχρι τις 4.30 το πρωί της 19/2/202 και την στιγμή που αρκετοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει, λόγω του προχωρημένου της ώρας, να ψηφιστεί με μιαν οριακή ψήφο ή καλύτερα με άγνωστο αποτέλεσμα , αφού και μέχρι σήμερα δεν συμφωνούν για τα υπέρ, τα κατά και τις αποχές.

Θεωρούμε λοιπόν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταμπουρωθεί η Δημοτική Αρχή πίσω από μια τόσο εύθραυστη πλειοψηφία και να προχωρήσει.

Η ευθύνη του Προέδρου του Δ.Σ. αλλά και του Δημάρχου Χανίων είναι μεγάλη. Κανείς, μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει και να ευτελίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Είμαστε επίσης αντίθετοι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί κανείς δεν διαβουλεύτηκε με κανένα, γιατί κανείς δεν ενημέρωσε κανένα.

Οι αυταρχικές αποφάσεις με ένδυμα δημοκρατίας ούτε καθαρές είναι, ούτε ανεχτές γίνονται.

Ο κύριος Αντιδήμαρχος-εισηγητής του θέματος, αρκέστηκε στο να διαβάζει το νόμο και ουδέν έτερο. Κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε γνωμάτευση κτηνιάτρων, κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε γνωμάτευση κτηνιατρικής Υπηρεσίας και πολύ περισσότερο κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε τη γνώμη των Φιλοζωικών Σωματείων της πόλης. Με ένα επηρμένο καισαροπαπισμό και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος προσπαθούσαν να κάνουν το άσπρο μαύρο, χωρίς να πείσουν κανένα ούτε και τους παραταξιακά πειθαρχούντες.

Είμαστε αντίθετοι γιατί επιλέγοντας χώρο εγκατάστασης του Κυνοκομείου δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο, που καθημερινά γυμνάζονται εκατοντάδες παιδιά και δίπλα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής , που κάθε εβδομάδα το επισκέπτονται σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους ,αλλά και σε οικόπεδο προορισμένο για ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, κυριολεκτικά «ληστεύετε εκκλησία».

Είναι απορίας άξιον γιατί δεν κατανοείτε ότι η κάλυψη έστω και δέκα στρεμμάτων για τις ανάγκες του Κυνοκομείου, όπως έχετε ανακοινώσει, από τα εκατό και πλέον της Δημοτικής περιουσίας , αυτόματα καταστρέφει όλη την περιοχή, γιατί μετά την εγκατάσταση του , τίποτα πλέον δεν θα μπορεί να λειτουργήσει δίπλα του.

Είναι επίσης απορίας άξιον, πως δεν διαπιστώσατε ότι ο χώρος βρίσκεται στο Καλαθόρεμα και ότι κάποια στιγμή τα απορρίμματα θα φτάσουν στην παραλία του Καλαθά.

Είμαστε ακόμη αντίθετοι γιατί η απόφαση του Δ.Σ. είναι και άδικη και μεροληπτική.

Δεν είναι δυνατόν στον πρώην Περιαστικό Δήμο Ακρωτηρίου με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη από μια και τις τόσες οχλούσες δραστηριότητες από την άλλη, να προστίθενται και άλλα προβλήματα. Πού είναι η δικαιοσύνη και η ισοκατανομή των βαρών. Φαίνεται όπως ότι και γι’ αυτήν την Δημοτική Αρχή, το Ακρωτήρι είναι ένας τόπος για επιζήμιες και ρυπογόνες δράσεις.

Είμαστε αντίθετοι στην απόφασή σας, όχι μόνο γιατί υποβαθμίζεται το Ακρωτήρι για άλλη μια φορά, αλλά και γιατί το πρόβλημα δεν λύνεται. Όλες οι Φιλοζωικές Οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η λύση του Κυνοκομείου ή όπως κάθε φορά το ονομάζετε, δεν λύνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά.

Κύριε Δήμαρχε, είναι μέρες τώρα που ακολουθούμε μια τακτική αναμονής, περιμένοντας να αντιληφθείτε το αυτονόητο: ότι δηλαδή και η σύλληψη της ιδέας του Κυνοκομείου και ο χώρος εγκατάστασής του στο Καμπάνι δεν είναι η καλύτερη επιλογή και να την ανακαλέσετε. Η παρουσία σας όμως την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κουνουπιδιανών έδειξε ότι είστε αμετακίνητος στις απόψεις σας.

Πρέπει λοιπόν από την πλευρά μας να περιμένετε τα δέοντα για να προστατέψουμε τα παιδιά μας και τον τόπο μας.

Τοπικά Συμβούλια Ακρωτηρίου

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ακρωτηρίου

Αθλητικά Σωματεία στο Κλειστό Γυμναστήριο Καμπανίου

Φιλοζωικές Οργανώσεις Χανίων»

 

Η ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗ

«Διαβάζω από συνέντευξη του Δήμαρχου στις 3/10/19 στη Νέα Τηλεόραση, γιατί λέει ακριβώς αυτά που ήθελα να πω.

‘Η εμπειρία του κυνοκομείου είναι πολύ οδυνηρή για τους δήμους που την έχουν κάνει. Αυτό που έχουμε δει είναι, ότι όταν ξεκινάει την λειτουργία του ένα κυνοκομείο, είναι όλοι ευχαριστημένοι και μετά από λίγες εβδομάδες το κυνοκομείο, όπου και αν φτιαχτεί, γίνεται ένας ανεξέλεγκτος χώρος, όπου όλοι εγκαταλείπουν τα αδέσποτα’.

Επειδή έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα κ. Δήμαρχε και επειδή κυνοκομείο θέλετε να κάνετε παρά τα αντίθετα που λέτε, απομακρύνετε τώρα όλους αυτούς τους ανεύθυνους και άσχετους που σας άλλαξαν γνώμη, πριν δηγηθεί η κατάσταση για όλους στα βράχια.

Τα κυνοκομεια είναι μια ανοιχτή πληγή για τα ζώα, οπως αποδεικνύει η πράξη στην Ελλάδα και καμιά καλή πρόθεση της δημοτικές αρχής δεν πρόκειται να το αποτρέψει αυτό. Γιατί θα υπάρχει διαπαντός και όχι για 4 η 5 χρόνια. Το σχέδιο κυνοκομείο έχει αποτύχει παταγώδης στην χώρα μας.

Η απάντηση μας στη λύση “κυνοκομείο” είναι:

Δημοτική Κλινική, που καλύπτει όλα αυτά που θέλετε να κάνετε μέσω του κυνοκομείου και άνοιγμα της δημοτικής αρχής στους πολίτες της πόλης για να συνδράμουν στο έργο της.
Πλάνο μέσα σε ένα χρόνο η δημοτική αρχή στοχευμένα και συστηματικά και όχι όπως γίνεται τώρα, κάνοντας χρήση κάθε εθελοντικής κτηνιατρικής προσφοράς αλλά και με ίδια οικονομικά μέσα να στειρώσει όλα τα αδέσποτα ζώα της κάθε περιοχής , ώστε μετά τα νέα αδέσποτα που εγκαταλείπονται να είναι εύκολα διαχειρίσιμα.
Ενημέρωση με κάθε τρόπο των παιδιών στα σχολεία και των δημοτών.
Συνεργασία με άλλες αρχές για τον έλεγχο των κατόχων ζώων συντροφιάς για να μην εγκαταλείπονται συνεχώς νέα και νέα αδέσποτα.
Αυτό πρέπει να είναι το όραμα της νέας δημοτικής αρχής.

Καλέστε μας για διάλογο κ. Δήμαρχε, ακούστε μας και εμπιστευτείτε μας πριν είναι για όλους αργά».

 

Πηγή:kriti24.gr

  What do you think?

  13 points
  Upvote Downvote
  Newbie

  Written by DogWay

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  O σκύλος που τα έβαλε με αρκούδα και θυσιάστηκε για να σώσει το αφεντικό του

  dogway.gr BeFunky-collage (2)

  12χρονο αγόρι πέθανε μαζί με τον σκύλο του στις πυρκαγιές που μαστίζουν τις ΗΠΑ (Εικόνες-ΒΙΝΤΕΟ)