in ,

Το προφίλ αυτών που κακοποιούν κατ’ εξακολούθηση ζώα

fylakisi-gia-kakopoiisi-skylon

Σύμφωνα με την έρευνα – εργασία του Δρ. Ηλία Κορομηλά, Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας και πρόεδρου Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.) οι πράξεις κακοποίησης ζώων αποτελούν σύμπτωμα βαθιάς ψυχικής διαταραχής. Οι σύγχρονες εγκληματολογικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που προβαίνουν σε πράξεις κακοποίησης ζώων δεν σταματούν εκεί αλλά επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους και κατά των ανθρώπων.

«Οι δολοφόνοι πολύ συχνά ξεκινούν με δολοφονίες και βασανισμούς ζώων από την παιδική τους ηλικία,» λέει ο Robert K. Ressler, κατασκευαστής προφίλ σειραϊκών δολοφόνων του Federal Bureau of Investigation (FBI).

Σύμφωνα με την περιγραφή των προφίλ ορισμένων εκ των διασημότερων σειραϊκών δολοφόνων, έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα:

– Ο Albert DeSalvo (the “Boston Strangler”), δολοφόνος 13 γυναικών, κατά την παιδική του ηλικία παγίδευε σκύλους και γάτες και εκτόξευε βέλη εναντίον τους μέσα από κουτιά.

– Ένας ακόμη σειραϊκός δολοφόνος, ο Jeffrey Dahmer διαμέλιζε βατράχους, σκύλους και γάτες, παλουκώνοντας τα κεφάλια τους σε πασάλους.

– Ο Dennis Rader (ο δολοφόνος BTK), που τρομοκρατούσε πολίτες στο Κάνσας, είχε γράψει χρονολόγιο σχετικά με το πώς κατά την παιδική του ηλικία κρεμούσε σκύλους και γάτες.

Ανάλογες αναφορές και καταγραφές έχουν υπάρξει για τους έφηβους δράστες του μακελειού στο Columbine, όπου δολοφονήθηκαν 12 μαθητές, σχετικά με την συμπεριφορά που είχαν απέναντι στα ζώα κατά την παιδική τους ηλικία. Το ίδιο συνέβη και κατά την σκιαγράφηση του προφίλ εφήβων δολοφόνων που έχουν εκτελέσει ανυποψίαστους συμμαθητές ή συγγενικά τους πρόσωπα χωρίς προφανές κίνητρο.

Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο ο δρ. Κορομηλάς, «η κακοποίηση των ζώων από τα παιδιά αποτελεί πλέον σοβαρή ένδειξη είτε ότι αυτά θα εμφανίσουν στο άμεσο μέλλον παρεκκλίνουσα/ βίαιη συμπεριφορά είτε ότι ήδη υπόκεινται τα ίδια σε κακοποίηση. Για τούτο, συνιστάται κάθε τέτοιο φαινόμενο να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα τόσο από το άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου (π.χ. οικογένεια, φιλικός κύκλος), όσο και από άλλες αρμόδιες αρχές.

Οι εγκληματολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα, έχοντας εξετάσει δεκάδες περιστατικά με τα στατιστικά και τα στοιχεία των προαναφερθεισών πορισμάτων, αναφορικά με το προφίλ των ατόμων που εμφανίζουν ανάλογη συμπεριφορά (κακοποίηση ζώων), συγκλίνουν στα ακόλουθα:

Οι δράστες συνήθως στοχεύουν τα θύματά τους βάσει της ικανότητάς τους και της φυσικής αδυναμίας τους να αντιδράσουν. Έτσι, οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι γυναίκες (σύζυγοι), τα παιδιά, οι γηραιότεροι και φυσικά τα ζώα. Οι ανήλικοι που κακοποιούν ζώα ενδεχομένως επαναλαμβάνουν συμπεριφορές τις οποίες “διδάχθηκαν” από το οικογενειακό τους περιβάλλον και αντιδρούν όπως οι γονείς/ συγγενείς τους με βίαιη συμπεριφορά, στοχεύοντας στον έμβιο οργανισμό που είναι συνήθως σχεδόν αδύνατο να αντιδράσει ή να μιλήσει σε τρίτο πρόσωπο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι μελετητές συμφωνούν ότι η έγκαιρη πρόληψη και το «σπάσιμο» του κύκλου της βίας, πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και μάλιστα από την παιδική ηλικία, καθώς, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν είναι λιγότερο δεκτικά σε θεραπευτικές αγωγές και παρεμβάσεις. Ειδικότερα και για το σκοπό αυτό, μία σειρά ενεργειών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές και από φορείς στις ΗΠΑ στο πλαίσιο χάραξης κι εφαρμογής μιας αντεγκληματικής πολιτικής.

Πηγή nooz.gr

  Φυλακισμένα σκυλιά σε θερμοκρασίες που βράζουν. Η αδιαφορία είναι κακοποίηση (Εικόνες)

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Newbie

  Written by Woof

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Βουτιές στη γαλάζια λίμνη της Ισλανδίας που θερμαίνεται από τη λάβα ενός ηφαιστείου (Εικόνες-Βίντεο)

  Αυτό το γλυκό κουτάβι προσπαθεί να καθαρίσει τις ακαθαρσίες του για να μην τις δει ο κηδεμόνας του!