in , , ,

Οι 10 Μορφές Κακοποίησης Σκύλου

Αν και στη σημερινή εποχή το φιλοζωικό ενδιαφέρον είναι πιο έντονο σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σκύλων που βιώνουν εκούσια ή ακούσια διάφορες μορφές κακοποίησης. Για τον περιορισμό και την εξάλειψη αυτού του φαινομένου είναι ωφέλιμο καταρχήν να αναγνωρίσουμε αυτές τις μορφές κακοποίησης:

Γράφει ο Ζαφείριος Κωνσταντινίδης

1. Ο ακρωτηριασμός μελών του σώματος του σκύλου αποτελεί μια από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης. Ο σκύλος υποβάλλεται σε υψηλά επίπεδα πόνου και του αφαιρούνται μέλη που αποτελούν για τον ίδιο μέσα επικοινωνίας, εκφράσεις συναισθημάτων και είναι χρήσιμα για την ακοή και σε άλλα επίπεδα συχνοτήτων.

2. Είναι μία μορφή ψυχολογικής βίας όταν ανεβάζουμε τον τόνο της φωνής μας υπερβολικά. Με αυτόν τον τρόπο προσδίδουμε ένταση, φόβο και νευρικότητα στον σκύλο καθώς και δυσφορία διότι οι σκύλοι, πέραν των άλλων, ακούνε δυνατότερα από ότι οι άνθρωποι.

3. Ίσως η πιο επίπονη μορφή κακοποίησης είναι η σωματική βία. Προβαίνουμε σε πράξη που προκαλεί πόνο, δυσάρεστα συναισθήματα και έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της εμπιστοσύνης του σκύλου.

4. Το δέσιμο του σκύλου (όχι στην βόλτα) είναι μία πράξη που στερεί ολοκληρωτικά κάθε πηγή σωματικής και πνευματικής ευχαρίστησης και τον καθιστά απόλυτα δυστυχισμένο.

5. Ο περιορισμός του σκύλου σε έναν πολύ μικρό χώρο αποτελεί επίσης κακοποίηση καθώς του στερείται η δυνατότητα πλήρους σωματικής κίνησης και του δημιουργεί το αίσθημα της ψυχολογικής ασφυξίας.

6. Η έλλειψη εξωτερικής βόλτας, είναι ένα συχνό σφάλμα που κάνουν οι κάτοχοι αυλής θεωρώντας πως αυτή αρκεί και μπορεί να εξασφαλίζει την σωματική άσκηση του σκύλου. Η βόλτα είναι απαραίτητη καθώς ο σκύλος καθορίζει την θέση του ανάμεσα στους άλλους σκύλους, έρχεται σε επαφή με νέα ερεθίσματα, κοινωνικοποιείται και ισχυροποιεί την σχέση του με τον κηδεμόνα και το πραγματικό περιβάλλον

7. Η έλλειψη κοινωνικοποίησης των σκύλων με ανθρώπους δημιουργεί συμπεριφορές αδικαιολόγητα επιθετικές ή φοβικές. Ο κηδεμόνας οφείλει να κοινωνικοποιεί συχνά τον σκύλο μετά την ολοκλήρωση των εμβολίων.

8. Η μετάδοση φόβου του κηδεμόνα προς τον σκύλο είναι συχνό φαινόμενο και διαμορφώνει έναν ανισόρροπο χαρακτήρα στο ζώο. Ο κηδεμόνας δεν πρέπει να απομακρύνει τον σκύλο από ερεθίσματα που ίδιος φοβάται καθώς ο σκύλος οικειοποιείται τα συναισθήματα του.

9. Ο σκύλος πρέπει να διατρέφεται όπως προβλέπουν οι ανάγκες του οργανισμού του. Ο περιορισμένη διατροφή ή η υπερτροφία και η κατανάλωση ορισμένων ανθρώπινων φαγητών μπορεί να προκαλεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία.

10. Οι κυνομαχίες αποτελούν χυδαία και δυστυχώς συχνή τακτική. Οι συμμετέχοντες προσωποποιούν τα ψυχολογικά τους προβλήματα μέσω της του σκύλου και της δοκιμασίας στην οποία υποβάλλεται. Τόσο κατά την εκπαίδευση όσο και κατά τον αγώνα τα ψυχολογικά και σωματικά τραύματα αποβαίνουν πολλές φορές μοιραία ενώ οι παλαίμαχοι σκύλοι θανατώνονται ή εγκαταλείπονται εφόσον δεν αποδίδουν τα απαιτούμενα κέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που ασχολούνται με το βάναυσο “σπορ” των κυνομαχιών συνδυάζουν τον εθισμό προς τον τζόγο με την απόλαυση της θέασης μιας αιματοβαμμένης μάχης –  πάντα από απόσταση ασφαλείας.

  Απειλούν να αποβάλλουν από το κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ.Α. όσους ταΐζουν αδέσποτα σκυλιά και γατιά! ΕΙΚΟΝΕΣ

  What do you think?

  23 points
  Upvote Downvote
  Newbie

  Written by Woof

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Βρέθηκε με σφραγισμένη την μουσούδα του να ουρλιάζει από τον πόνο! Ένα χρόνο μετά…

  Αδέσποτο μπαίνει σε φαρμακείο και δείχνει στη φαρμακοποιό το τραυματισμένο πόδι του