in ,

Μισό εκατομμύριο καρχαρίες κινδυνεύουν να θανατωθούν σε αναζήτηση ουσίας για την παραγωγή του εμβολίου COVID-19

Οι ερευνητές και οι εταιρείες φαρμάκων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε μια κούρσα αναζήτησης του εμβολίου κατά του COVID-19. Μία αποδεδειγμένη ουσία σε κατά του ιού και που χρησιμοποιείτε σε  εμβόλια γρίπης είναι το σκουαλένιο, που συλλέγεται συνήθως από καρχαρίες, εξάγοντας την ουσία από το συκώτι τους.

 

Οι καρχαρίες παράγουν σκουαλένιο στο συκώτι τους, κάτι που τους βοηθά να επιπλέουν, ενώ όταν προστεθεί αυτή η ουσία σε ένα εμβόλιο δρα σαν ανοσοενισχυτικό.

Η φυσική ουσία βρίσκεται επίσης σε φυτά, βακτήρια και φύκια και είναι εξίσου αποτελεσματική, αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται λόγω του κόστους.

Το φυτικό σκουαλένιο είναι 30% πιο ακριβό και πιο δύσκολο να εξαχθεί. Ωστόσο, οι ειδικοί της άγριας πανίδας ελπίζουν να ενθαρρύνουν τους ερευνητές να εξερευνήσουν νέους τρόπους εξαγωγής σκουαλενίου για να σώσουν τους πληθυσμούς των καρχαριών.

Ο οργανισμός Shark Allies, αφιερωμένος στην προστασία των καρχαριών, δηλώνει ότι περίπου 3 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται ήδη κάθε χρόνο για την εξαγωγή  σκουαλένιου, που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών και φρμάκων, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά εάν χρησιμοποιηθεί για τα προτεινόμενα εμβόλια του covid19.

Υπολογίζεται ότι 500.000 καρχαρίες θα σφάζονταν για να λάβουν όλοι μία μόνο δόση εμβολίου COVID-19.


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επί του παρόντος υπάρχουν 40 υποψήφια εμβόλια σε κλινική αξιολόγηση και 151 υποψήφια εμβόλια σε προκλινική αξιολόγηση. Από αυτά τα εμβόλια, περίπου 5 χρησιμοποιούν ανοσοενισχυτικά με βάση τον καρχαρία, αλλά αν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή τους θα ήταν καταστροφικό για τους πληθυσμούς καρχαριών.

«Είναι γνωστό ότι στοχεύουν στους καρχαρίες βαθέων υδάτων επειδή έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκουαλενίου στο συκώτι τους. Αλλά αυτοί οι καρχαρίες είναι πληθυσμιακά από τους πιο ευάλωτους λόγω του εξαιρετικά χαμηλού αναπαραγωγικού τους ρυθμού. ” αναφέρουν οι επιστήμονες του Shark Allies.

 

Ο οργανισμός την πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης ηλεκτρονικής καμπάνιας για την απαγόρευση χρήσης σκουαλενίου από καρχαρίες, για το εμβόλιο του COVID-19, είχε πάνω από 24.000 υπογραφές.

«Η χρήση καρχαριών για την παραγωγή των εμβολίων COVID-19 είναι κοντόφθαλμη, απρόβλεπτη και μη βιώσιμη. Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις », έγραψαν. Η χημική δομή της ένωσης σκουαλένιο (C30H50) είναι πανομοιότυπη στους καρχαρίες και στις εναλλακτικές πηγές όπως τα φυτά, τα βακτήρια και τα φύκια , πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά της στα εμβόλια θα είναι ίδια ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής της.


«Δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να εμποδίσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη ενός εμβολίου COVID-19 ή οποιασδήποτε άλλης κρίσιμης θεραπείας που απαιτείται για την προστασία της ανθρωπότητας από ασθένειες. Επισημαίνουμε όμως ότι η εναλλακτική λύση είναι εξίσου αποτελεσματική με το σκουαλένιο που εντοπίζεται στον καρχαρία και ότι δεν είναι απαραίτητη η εξαγωγή του από τα ζώα. ”

Δυστυχώς, βρίσκονται και άλλα ζώα στο στόχαστρο των φαρμακοβιομηχανιών, όπως ένα συγκεκριμένο είδος καβουριών λόγω του σπάνιου μπλε αίματός τους καθώς και τα λάμα που φέρουν ειδικά αντισώματα στον οργανισμό τους. Οι ερευνητές των φαρμακοβιομηχανικών εταιρειών δοκιμάζουν ήδη την εξαγωγή της απαραίτητης ουσίας από τα παραπάνω ζώα, για την παραγωγή του εμβολίου κατά του COVID-19.

  SOS: Μέσα σε 40 χρόνια η Γη έχασε το 60% των άγριων ζώων

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Newbie

  Written by DogWay

  Συντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Αγία Παρασκευή: Εγκατέλειψαν τη σκυλίτσα τους με ενα γράμμα και το σακίδιο με τα πράγματα της (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  Μετά από απειλές χτύπησαν την εισαγγελέα της δίκης για το φόνο της Ελένης Τοπαλούδη