in , ,

Δεν ωφελεί όλα τα σκυλιά το κούρεμα το καλοκαίρι! Ποια σκυλιά πρέπει να κουρεύονται και ποια όχι.

Τα κομμωτήρια σκύλων έχουν σίγουρα πολύ δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι ιδιοκτήτες θέλουν να ανακουφίσουν το σκυλάκι τους από τη ζέστη και έτσι επιλέγουν το κούρεμα ή το ξύρισμα της γούνας τους. Είναι όμως μία λάθος αντίληψη ότι το σκυλί θα δροσιστεί επειδή θα έχει λιγότερο τρίχωμα. Μάθετε γιατί.

 

Καταρχήν, πρέπει να σκεφτείτε τι τύπο τριχώματος έχει το σκυλί σας. Τα σκυλιά χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες:

α) αυτά που χρειάζονται συχνά κούρεμα όπως τα κανίς, τα κόκερ, τα τεριέ κλπ , των οποίων το τρίχωμα μακραίνει γρήγορα και συνέχεια όλο και πιο μακρύ. Αυτά τα σκυλάκια μπορούν να ξυριστούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αφαιρώντας την παραπανίσια τρίχα (ξύρισμα) όταν κάνε ζέστη, θα τα κάνει να νιώσουν πραγματικά πιο άνετα και θα δροσιστούν, χωρίς να προκαλείται ζημιά στο τρίχωμα τους.

β) αυτά που έχουν μακριά ή κοντή τρίχα που μακραίνει σε ένα μέγεθος και παραμένει εκεί. Αυτά μαδάνε πιο πολύ από τα σκυλιά της πρώτης ομάδας, όπως τα ριτρίβερ, τα πομεράνιαν, τα παγκ, τα τσοου τσοου, τα λυκόσκυλα, τα χάσκι και πολλά ακόμα. Η τρίχα τους είναι προστασία ενάντια σε στοιχεία και δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξυρίζουμε αυτά τα σκυλιά. Είναι σαν να αφαιρούμε τη μόνωση από το σπίτι μας το καλοκαίρι για να το κάνουμε πιο δροσερό.

464b3f74fd6601955ccb022f610c3111_xl

Τα σκυλιά της δεύτερης ομάδας μπορεί να έχουν δύο τύπους τριχώματος: μαλακό υποτρίχωμα ή σκληρότερες τρίχες (τρίχες-φύλακες). Αυτοί οι δύο τύποι τρίχας σχεδιάζονται για να προστατεύουν το ζώο και να μπορεί να κρατά τη θερμοκρασία του ρυθμισμένη σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Χωρίς το σωστό βούρτσισμα και περιποίηση σε συχνή βάση, ο ιδιοκτήτης νομίζει λανθασμένα ότι το τρίχωμα πρέπει να κουρευτεί/ξυριστεί για να δροσιστεί το ζώο. Όμως αν ξυρίσεις αυτά τα σκυλιά, τους αφαιρείς την μόνωση από τη ζέστη και ουσιαστικά ζεσταίνονται πιο πολύ ενώ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.

Ακόμα είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αν αποφασίσετε να ξυρίσετε αυτούς τους τύπους σκύλων, η ΤΡΙΧΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ Η ΙΔΙΑ. Το ξύρισμα αλλάζει το τρίχωμα για πάντα. Η τρίχα θα μακραίνει πολύ πιο αργά, πιο μαλακιά και ίσως πιο αραιή. Το χρώμα επίσης θα είναι διαφορετικό, τουλάχιστον δύο τόνους πιο ανοιχτό απ ότι ήταν πριν. Όπως τονίζει groomer για παράδειγμα τα Westie δεν πρέπει να ξυρίζονται γιατί έχουν διπλό μανδύα και με το ξύρισμα καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δερματικά προβλήματα. Τα Westie χρειάζονται ”στριπάρισμα” (stripping).

Το χειρότερο που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος αυτών των φυλών αν τον ξυρίσετε είναι μια ασθένεια που λέγεται clipper alopecia. Δηλαδή να μείνει καραφλός και να μην ξαναμακρύνει το τρίχωμά του. Αυτό προκαλείται από την αλλαγή των τριχών-φυλάκων οι οποίες κόβονται. Συνήθως εμφανίζεται στην πλάτη του, σαν μπάλωμα, μπροστά απ την ουρά. Ενα λεπτό στρώμα τρίχας θα μεγαλώσει, θα εμφανιστεί αλλά δεν θα ξεπεράσει σε μήκος το 1 εκατοστό. Τα σκυλιά μπορεί να τρώγονται και να γλύφουν το σημείο και δεν θα είναι ιδιαίτερα όμορφα… Όπως μας περιγράφει κτηνίατρος από τη Ρόδο η post-clipping alopecia συγχέεται με την αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους όμως δεν είναι το ίδιο. Η post-clipping alopecia εμφανίζεται συνήθως στη ράχη, όπου έχουν καεί οι θύλακες και αυτό μετά από 6 μήνες!Αν δεν ξαναβγεί το τρίχωμα, τότε από κάτω υπάρχει ενδοκρινοπάθεια.

Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο groomer (κομμωτή σκύλων) πριν κάνετε το οτιδήποτε στο ζωάκι σας!

*Αν έχετε ημίαιμο σκυλάκι, είναι πολλές φορές δύσκολο να αποφασίσετε σε ποια ομάδα ανήκει. Οι κομμωτές σκύλων μπορούν να αναγνωρίσουν όμως το τρίχωμα του ζώου και να αποφασίσετε τι θα κάνετε.

  Είναι τα σκυλιά….μικρά παιδιά;

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Newbie

  Written by Woof

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Τι κάνουν άραγε οι φίλοι μας όταν είναι μόνοι τους στο σπίτι (BINTEO)

  Γιατί οι σκύλοι τρώνε γρασίδι;