in ,

Άγχος αποχωρισμού και τρόποι αντιμετώπισης

αγχος αποχωρισμού_dogway.gr.gr

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, είναι κοινωνικά όντα και δεν τους αρεσει να περνάνε μεγάλες χρονικές περιόδους μόνα τους και ιδίως μακριά από τον αγαπημένο τους άνθρωπο.

Ορισμένα σκυλιά, ωστόσο γίνονται πολύ ανήσυχα όταν μένουν μόνα τους και μπορεί να κάνουν ζημιές, να κλαψουρίζουν συνέχεια, να φέρονται ανήσυχα κ.α.. Ας δούμε λοιπόν τι είναι το άγχος αποχωρισμού στα σκυλιά και ποια η θεραπεία αυτού.

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού στα σκυλιά

Πριν συζητήσουμε για τη θεραπεία του άγχους αποχωρισμού στα σκυλιά, ας μιλήσουμε για το τι είναι το άγχος αυτό.

Είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα συμπεριφοράς επειδή η διευθέτησή του απαιτεί πολύ χρόνο εκπαίδευσης, επιμονής και υπομονής. Για το πρόβλημα αυτό υπάρχουν πολλές αιτίες ενώ κάποιες από αυτές αφορούν στα γονίδια και στην προηγούμενη ζωή του.

Μερικά από τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού στα σκυλιά

Τα σκυλιά που υποφέρουν με  συνήθως δημιουργούν καταστροφές στο σπίτι κατά την διάρκεια που μένουν μόνα τους. Επίσης παραμένουν καθόλη τη διάρκεια της απουσίας σας στα σημεία εξόδου, όπως πόρτες και παράθυρα ή μέρη και αντικείμενα του σπιτιού που συνδέονται πιο στενά με το αγαπημένο μέλος της οικογένειας και φέρεουν έντονα τη μυρωδιά του, όπως τα παπούτσια, το κρεβάτι ή ο καναπές. Το μάσημα τα ανακουφίζει από το άγχος απελευθερώνοντας ενδορφίνες στο σώμα του σκύλου, ακριβώς όπως πολύ συνάνθρωποί μας  δαγκώνουν με ένταση τα νύχια τους.

Τα εντονότερα συμπτώματα παρουσιάζονται στα πρώτα 30 λεπτά της αναχώρησης ενός ατόμου και, εκτός από τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί επίσης να τους τρέχουν τα σάλια, να κάνουν εμετό, και να προσπαθούν να δραπετεύσουν ώστε να βρεθούν ξανά με την αγαπημένη τους οικογένεια. Τα συμπτώματα πολλές φορές εμφανίζονται σταδιακά και εντίνονται κατά την διάρκεια της ώρα.

 • Γάβγισμα
 • Κλαψούρισμα
 • Κινούνται ανήσυχα
 • Καταστρέφουν πράγματα
 • Τρέχουν τα σάλια τους
 • Προσπαθούν να δραπετεύσουν
 • Εμετός
 • Ροκανίζουν ακόμα και τις γωνίες των τοίχων
 • Αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού σε σκύλους μέσω άσκησης

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού σε σκύλους εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διαταραχής και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα. Πρώτα απ ‘ όλα, τα ανήσυχα σκυλιά απαιτούν κατάλληλη άσκηση, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των συναισθηματικών αποκρίσεων απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που ενισχύουν τη θετική διάθεση τους. Η πλήξη και η αδράνεια συμβάλλουν στο άγχος ενώ η καθημερινή άσκηση και απασχόλησή του μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την διάθεση του σκύλου σας.

Αλλάξτε τις συνήθειές του

Τα περισσότερα σκυλιά γνωρίζουν πολύ καλά την προετοιμασία αναχώρησης του αφεντικού τους όπως η παραλαβή των κλειδιών, το φόρεμα του μουφάν, των παπουτσιών κλπ., μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους και πανικού. Κρύψτε τα κλειδιά σας σε διαφορετικό μέρος, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τσάντα και βγαίνοντας από μια διαφορετική πόρτα μπορεί να βοηθήσει, αλλά τα σκυλιά γίνονται γρήγορα σοφά να επαναπροσδιορίζουν τις συνήθειές σας.

Δοκιμάστε να αλλάξετε τα σημάδια αναχώρησής σας παίρνοντας το παλτό σας καθώς πηγαίνετε να καθίσετε στον καναπέ σας. Σηκώστε τα κλειδιά σας και πηγαίνετε στην κουζίνα για να πλύνετε τα πιάτα. Βγήτε έξω από το σπίτι για ένα λεπτό και επιστρέψτε. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτές τις πρακτικές για να αποσυνδέση ο σκύλος σας τις πράξεις που υποδηλώνουν την αναχώρησή σας από το σπίτι. Επαναλάβετε αυτές τις ασκήσεις για αρκετές ημέρες έως ότου οι αναχωρήσεις σας να μην προκαλούν πλέον αρνητικά συναισθήματα.

Τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις αλλαγές στο περιβάλλοντος που ζουν. Αφήστε μερικά φώτα αναμμένα ή ακόμα και την τηλεόραση να παίζει όταν θα λείπετε. Βάλτε να παίζει κάποια ηρεμιστική μουσική ενώ είστε μακριά. Αφήνοντας στο σκυλί σας ένα κατάλληλο παιχνίδι να μασουλάει μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος αποχωρισμού. Μπορείτε ακόμα να Χρησιμοποιήσετε μια κάμερα για να καταγράψετε και να παρακολουθήσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα απευθυνθείτε σε έναν εξουσιοδοτημένο εκπαιδευτή.

  What do you think?

  22 points
  Upvote Downvote
  Newbie

  Written by Woof

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0
  σκυλος συμπεριφορά

  12 Διαφορετικές Συμπεριφορές Με Τις Οποίες Ο Σκύλος Σας, Προσπαθεί Να Σας Δείξει Οτι Σας Αγαπάει!

  σκιερ σφαγεια

  Ολυμπιονίκης σκιέρ κλείνει σφαγείο σκύλων στην Κορέα και σώζει 90 σκυλάκια από σίγουρο θάνατο