News :
Home / DogMag / 5 συμπεριφορές που τα κατοικίδιά μας μαθαίνουν από εμάς

5 συμπεριφορές που τα κατοικίδιά μας μαθαίνουν από εμάς

Παρόλο που τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι μέλη της οικογένειάς μας, αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι τα κατοικίδιά μας δεν είναι άνθρωποι. Εν τούτοις η ικανότητά τους να προσαρμόζονται στο περιβάλλον μας είναι εντυπωσιακή, αν σκεφτούμε τις επικοινωνιακές δυσκολίες ανάμεσά μας.

Η Melissa Hatfield, ειδική για τη συμπεριφορά σκύλων, από το Αρκάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει ότι λόγω της κοινής μας εξέλιξης που μετράει 16 χιλιάδες χρόνια η μη λεκτική επικοινωνία ανάμεσά μας έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Η ίδια μάλιστα θα πει: “Τα σκυλιά μπορούν να μας καταλάβουν καλύτερα από ό,τι εμείς αυτά. Μας παρακολουθούν προσεκτικά. Αντιδρούν και απαντούν στα συναισθήματά μας είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά”.

“Πάνω από όλα τα σκυλιά και οι γάτες “απαντούν” όταν τα παροτρύνουμε να κάνουν κάτι, είτε εκπαίδευση είναι αυτό είτε πράξεις που έχουν να κάνουν με τη στοργή και την τρυφερότητα. Οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας έχεις με το κατοικίδιό σου, είναι ένα μάθημα εκπαίδευσης. Τα ζώα είναι ικανά στο να λαμβάνουν τα σήματα που εκπέμπουμε” θα πει η Sandy McPadden, ειδική στη συμπεριφορά των σκύλων, με έδρα την Αριζόνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς 5 είναι οι συμπεριφορές που οι γάτες και οι σκύλοι μαθαίνουν από εμάς: 

Εκφράσεις

Εκφράσεις όπως γάβγισμα ή κλαψούρισμα είναι συμπεριφορές που μιμούνται μεταξύ τους τα σκυλιά. Σε ένα καταφύγιο, για παράδειγμα, αν ένα σκυλί αρχίσει να γαβγίζει, τότε τα περισσότερα θα αρχίσουν να κάνουν το ίδιο.

Η Lisa Stemcosky, εκπαιδεύτρια σκύλων, θα πει: ” Όταν ενθαρρύνουμε το ζώο μας να κάνει κάτι, συνήθως χρησιμοποιούμε δυνατή φωνή. Έπειτα το επιβραβεύουμε με χάδι. Η “απάντηση” του σκύλου μας έχει συχνά τον ίδιο τόνο και την ίδια ένταση με τη δική μας”.

Ξεσηκώνονται και αυτά

Τα ζώα, ειδικά τα σκυλάκια, “τρέφονται” από την ενέργεια του κηδεμόνα τους. Σκεφτείτε την εξής σκηνή: Λαμβάνετε ένα τηλεφώνημα με καλά νέα. Κλείνετε το τηλέφωνο και από τον ενθουσιασμό σας πηδάτε πάνω στον καναπέ. Ο σκύλος σας κάνει το ίδιο, ταυτιζόμενος με τη χαρά σας. Χωρίς να του δώσετε κάτι, χωρίς να τον χαϊδέψετε, χωρίς να τον παρακινήσετε. Απλά επειδή το κάνατε εσείς και ένιωσε τη χαρά της φωνής σας.

Πηδώντας στους καναπέδες και τα κρεβάτια

Δεν είναι μόνο όταν πηδήξετε στον καναπέ από χαρά και ενθουσιασμό. Και σε άλλες περιπτώσεις θα σας ακολουθήσει. Όπως όταν γυρνάτε σπίτι κουρασμένοι και σωριάζεστε στον καναπέ. Θα δείτε ότι και εκεί ο σκύλος σας θα κάνει το ίδιο. “Αυτό είναι γιατί τα σκυλιά θέλουν να είναι σωματικά κοντά στον κηδεμόνα τους”, θα πει η Hatfield, προσθέτοντας: “Αν αγγίξετε το σκύλο σας, τις περισσότερες φορές θα θελήσει και εκείνος να κάνει το ίδιο. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για όλα αυτά από τους καναπέδες και τα κρεβάτια”.

Ξυπνώντας πρωί

Μια από τις συνηθισμένες κινήσεις των γάτων είναι να πηδάνε πάνω στο κρεβάτι σας νωρίς το πρωί. Είτε γιατί θέλουν να φάνε είτε για παιχνίδι. Οι περισσότεροι από εμάς θα σηκωθούμε, θα τους δώσουμε φαγητό ή λίγα παιχνίδια και θα πάμε πίσω στο κρεβάτι. Αυτό θα καταγραφεί στον εγκέφαλο της γάτας και θα κάνει το ίδιο και το άλλο πρωί. “Αν δεν θέλετε να συμβαίνει αυτό, απλά μην ενδώσετε στις επιθυμίες της. Αγνοήστε την. Φυσικά αυτή θα επιμένει και οι κινήσεις θα κλιμακώνονται αλλά εσείς κάνετε ότι δεν τρέχει τίποτα”, συμβουλεύει η Stemcosky.

Τα ζώα μαθαίνουν τα ωράριά μας και τα τηρούν. Αν ξυπνάτε πρωί, ξυπνάνε και εκείνα. Αν κοιμάστε λίγο παραπάνω, συνηθίζουν και αυτά το ίδιο.

Παίζοντας φρίσμπυ ή κάτι παρόμοιο

Ακόμα και αν δεν τα εκπαιδεύσετε, αν σας δουν να παίζετε φρίσμπυ ή κάτι ανάλογο με φίλους σας, θα κάνουν και εκείνα το ίδιο, καθώς είναι από τις συμπεριφορές που μιμούνται αμέσως.

πηγή

Δείτε επίσης:

Υιοθέτησε ένα σκυλάκι που έγινε 1.70 ύψος και μοιάζει με τους Λύκους του «Game of Thrones»

Γνωρίστε τον Abigail, το καγκουρό που αγκαλιάζει αυτούς που το έσωσαν

Πήγαινα μόνη μου σπίτι, αλλά μέχρι να φτάσω…… τελικά γίναμε Δύο!!!

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *