News :
Home / DogMag / 5 εν δυνάμει τραγικοί μύθοι για τη συμπεριφορά των σκύλων

5 εν δυνάμει τραγικοί μύθοι για τη συμπεριφορά των σκύλων

Κατά καιρούς διάφορα περιστατικά, στα οποία αναφέρονται επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους κι ειδικότερα σε παιδιά, έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να υιοθετούνται συχνά λανθασμένες αντιλήψεις για τα σκυλιά. Η Melissa Berryman, συγγραφέας του People Training for Good Dogs: What Breeders Dont Tell You and Trainers Dont Teach,καταρρίπτει πέντε μύθους για την άσχημη συμπεριφορά των σκύλων και δίνει συμβουλές προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.

 1. Όταν γνωρίζεις ένα σκυλί, δώσε το χέρι σου για να σε μυρίσει
  Τα σκυλιά προτιμούν να ερωτηθούν προτού αφήσουν έναν ξένο να τα ακουμπήσει. Αντί λοιπόν να απλώσεις το χέρι σου, ρώτησε πρώτα τον ιδιοκτήτη και στη συνέχεια τον σκύλο: χτύπα ελαφρά το χέρι σου στο πόδι σου και προσκάλεσέ τον να έρθει. Αυτό θα τον χαλαρώσει και θα τον κάνει να πλησιάσει και να σε μυρίσει ή να συνεχίζει να στέκεται μακριά.
 2. Η κάθε ράτσα έχει τη δική της ιδιοσυγκρασία
  Τα σκυλιά από τη φύση τους ήταν αρπακτικά ζώα που ζούσαν σε ομάδες. Ράτσες είναι γενικεύσεις που επιτρέπουν στους κυνοτρόφους να ορίζουν καλύτερα αυτό που πουλούν. Αυτό που διαμορφώνει την ιδιοσυγκρασία τους είναι ο ρόλος που παίζει ο άνθρωπος, δηλαδή εσείς. Τα σκυλιά έχουν ανώτερους και κατώτερους συσχετισμούς και χειρισμούς, κι όπως τα αδέρφια σε μια οικογένεια που μπορεί να έχουν τους ίδιους γονείς όμως είναι πολύ διαφορετικά, έτσι δεν μπορεί κανείς να αγοράσει τη συμπεριφορά, αγοράζοντας ένα σκύλο από μια συγκεκριμένη ράτσα.
 3. Όταν ένας σκύλος προσπαθεί να επιβληθεί, δεν μπορείς να κάνεις κάτι
  Όταν ένας σκύλος σε περιτριγυρίζει, προσπαθεί να καταλάβει αν είσαι φίλος, εχθρός ή θήραμα. Επειδή η όρασή τους είναι φτωχή, αξεσουάρ όπως γυαλιά ή καπέλα, μπορούν να τον τρομάξουν. Προσπάθησε να συμπεριφερθείς σαν φίλος και να υποκριθείς ότι δεν φοβάσαι. Στάσου μπροστά στο σκύλο με χαλαρή γλώσσα σώματος, ακούμπησε μαλακά το μηρό σου και πες με δυναμική φωνή «καλό κορίτσι», κτλ. Προσποιήσου, εάν φοβάσαι.
 4. Δαγκώνουν μόνο τα κακά σκυλιά, τα οποία δεν έχουν καλούς ιδιοκτήτες
  Ακόμη και οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων λειτουργούν υπό τις ίδιες ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με την ανθρώπινη και «σκυλίσια» συμπεριφορά. Επίσης, ενθαρρύνονται να υιοθετούν έναν παθητικό ρόλο όσον αφορά το σκυλί τους. Οποιοδήποτε σκυλί μπορεί να δαγκώσει, ιδίως όταν νιώθει ότι απειλείται προσωπικά ή σκέφτεται ότι κάποιος σε χαμηλότερη κατάταξη απειλεί τους πόρους του, όπως τρόφιμα, παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα και την προσοχή του ιδιοκτήτη του.
 5. Η πινακίδα «Προσοχή Σκύλος» σε απαλλάσσει από την ευθύνη αν ο σκύλος σου δαγκώσει κάποιον μέσα στο σπίτι σου
  Τα σκυλιά μπορούν να διαβάσουν μόνο τη γλώσσα του σώματος. Αυτού του είδους οι πινακίδες ωθούν τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με φόβο. Αυτό πιθανότατα μπορεί να κάνει το σκυλί να νομίσει ότι ο επισκέπτης είναι θήραμα και να τον δαγκώσει. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις πινακίδες, όπως «Απαγορεύεται η είσοδος».

Φωτό από: www.cesarsway.com

πηγή tsemperlidou.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *