News :
Home / DogMag / Υγεία / Διατροφή / Όραση σκύλου: Τα μυστικά που δε γνωρίζετε

Όραση σκύλου: Τα μυστικά που δε γνωρίζετε

Υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές για την όραση των σκύλων με επικρατέστερη αυτή της αχρωματοψίας.

Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια; Μπορούν τα σκυλιά να αντιληφθούν τα χρώματα; Πως βλέπουν τον κόσμο και ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές με την όραση του ανθρώπου;

Αρχικά ας κατανοήσουμε πώς βλέπουμε. Με απλά λόγια, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού υπάρχουν κύτταρα (κώνοι, ράβδοι)τα οποία με το κατάλληλο φως δημιουργούν συνθήκες όρασης. Οι κώνοι λειτουργούν καλύτερα στο έντονο φως ενώ οι ράβδοι λειτουργούν καλύτερα όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ
1. Τα σκυλιά έχουν δύο τύπους κώνων ενώ οι άνθρωποι τρεις. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος δεν έχει τη δυνατότητα να δει έντονα χρώματα όπως ο άνθρωπος. Βλέπει μεν τα χρώματα αλλά σε πολύ περιορισμένο φάσμα.
2. Αντίθετα, τα σκυλιά έχουν περισσότερες ράβδους από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν να δουν πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και στο σκοτάδι.
3. Η οξύτητα στην όραση των σκύλων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή των ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο τα σκυλιά δε μπορούν να δουν λεπτομέρειες αλλά περισσότερο αντιλαμβάνονται φιγούρες και κινήσεις.
4. Η μεγαλύτερη διαφορά στην όραση σκύλου και ανθρώπου είναι η προοπτική. Τα σκυλιά βλέπουν τα πάντα από ύψος 30cm-1m πράγμα που δικαιολογημένα μπορεί να τους δημιουργήσει ανασφάλεια. Σκεφτείτε πώς νιώθει ένα τσιουάουα περπατώντας στη λαική.

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΣ;
Τα μάτια των σκύλων βρίσκονται στις δύο πλευρές του κεφαλιού τους, κάτι που μετατρέπει το οπτικό τους πεδίο σε 240 μοίρες. Η ιδιαιτερότητα τους αυτή τα βοηθάει πολύ στον υπολογισμό των αποστάσεων.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Κάνοντας μία μικρή ανακεφαλαίωση, τα σκυλιά λόγω της κατασκευής τους δεν βλέπουν έντονα χρώματα αλλά τα αντιλαμβάνονται ως απαλούς τόνους. Έχουν πολύ μεγάληικανότητα όρασης στο σκοτάδι και μπορούν να αντιληφθούν κίνηση σε γρασίδι από απόσταση 50 μέτρων. Βλέπουν τον ιδιοκτήτη τους θολά και αντιλαμβάνονται την κίνησή του ως φιγούρα χωρίς να είναι σε θέση να δουν λεπτομέρειες. Εάν καμιά φορά έχετε παρατηρήσει το σκύλο σας να βλέπει τηλεόραση στην πραγματικότητα δεν βλέπει αυτό που βλέπετε εσείς αλλά μπορεί να του εκλύσει την προσοχή μια ξαφνική κίνηση ή ήχος.

ΠΟΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΆ;


Ο μύθος της αχρωματοψίας δεν ισχύει. Τα σκυλιά βλέπουν χρώματα τα βλέπουν όμως πολύ απαλά. Το χρώμα που δυσκολεύονται περισσότερο να αντιληφθούν είναι το κόκκινο ενώ αντιλαμβάνονται τα χρώματα του κόσμου ως κίτρινο, μπλε και γκρι. Βλέπουν τα χρώματα πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί ως κιτρινωπό, και βλέπουν το μωβ και το μπλε ως μπλε γκρίζο. Το μπλε-πράσινο θεωρείται γκρίζο όπως δείχνει και η παρακάτω εικόνα.

πηγή:germanikos.blogspot.gr

Δείτε επίσης: Δωρεάν check up και κτηνιατρικές επισκέψεις με την μοναδική ασφάλεια σκύλων!

! Ο σκύλος που πιάστηκε να μοιράζει το φαγητό του σε αδέσποτα ζώα που ζουν σε χωματερή

Κακοποιημένο σκυλί πήγε στον κήπο τους για να ξεψυχήσει. Δείτε τι ακολούθησε..

Κακοποιημένο κουτάβι βοήθησε 8χρονο αγόρι να κοινωνικοποιηθεί και ανακηρύχθηκε το κουτάβι της χρονιάς – Εικόνες! 

! Αυτός ο σκύλος θυσιάστηκε για να σώσει την ομάδα του. Δείτε όμως πώς του το ανταπέδωσαν (Βίντεο)!

Κι όμως… οι γάτες «φτιάχνονται» με… Μαγιοβότανο (Catnip) – (+Βίντεο)

Να χαρίσουμε σε όλα τα αδικημένα πλάσματα αυτού του πλανήτη το μεγαλύτερο δώρο! ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

Δεν έπαψε ποτέ να ψάχνει την 13χρονη γάτα της που έχασε δυο χρόνια πριν, τότε μια φωνή της είπε να ψάξει μια τελευταία φορά!

 «Με βλέπεις στα σκουπίδια γιατί είμαι πεινασμένη όχι γιατί είμαι βρωμιάρα»

! 15 ξεκαρδιστικές γάτες με ανθρώπινες εκφράσεις προσώπου (Eικόνες)

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *