News :
Home / DogMag / Τι ώρα είναι; Ρώτα το σκύλο σου, η μύτη του ξέρει να σου πει ακριβώς!

Τι ώρα είναι; Ρώτα το σκύλο σου, η μύτη του ξέρει να σου πει ακριβώς!

Εμπιστεύεσαι τον σκύλο σου για πολλά πράγματα. Την ανιδιοτελή του αγάπη, την αφοσίωση του, την ανάγκη να σου συμπαραστέκεται στα δύσκολα, αλλά τώρα μπορείς να τον εμπιστεύεσαι και για την ώρα. Λειτουργεί με ακρίβεια Ελβετικού μηχανισμού! Αλήθεια!

Πάντα είχες την απορία… Πως ξέρει ότι πρέπει να σηκωθώ και με ξυπνάει, πως καταλαβαίνει ότι είναι η ώρα για τη βόλτα του, πως αντιλαμβάνεται ότι αυτήν την ώρα γυρίζω από την δουλειά;

Ναι, λοιπόν κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι καινούριο για τον σκύλο σου, αλλά αυτό σίγουρα δεν το φανταζόσουν. Ο χρόνος έχει μυρωδιά και ποιος καλύτερος για να την αντιλαμβάνεται;

26597148_4477504001_6777d485e5_b

Μόλις που αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε την περιπλοκότητα αυτής της παντοδύναμης «μηχανής αναζήτησης» που είναι στην πραγματικότητα η μύτη ενός σκύλου. Οι μύτες τους είναι ένας λόγος που εκπαιδεύονται τόσοι σκύλοι εργασίας στην σημερινή κοινωνία των ανθρώπων.

Ναρκωτικά, εκρηκτικά, ηλεκτρονικές συσκευές, διακυμάνσεις στις ανθρώπινες ορμόνες, στη διάθεση, καρκινικούς όγκους… Όλα τα εντοπίζει το απόλυτο υπερόπλο! Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο περνάει μέσα από τα ευαίσθητα ρουθούνια τους, τα οποία στην πραγματικότητα λειτουργούν και ανεξάρτητα, όπως τα μάτια!

clipboard3

Ο άνθρωπος είναι οπτικός οργανισμός, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο από αυτά που βλέπουμε, ενώ οι σκύλοι από αυτά που οσφραίνονται. Έτσι ο ανθρώπινος εγκέφαλος «εκπαιδεύτηκε» εξελικτικά να απορρίπτει ενστικτώδεις αντιδράσεις βασισμένες σε άλλες αισθήσεις, ενώ οι σκύλοι εμπιστεύονται όλες τους τις αισθήσεις ως όπλα επιβίωσης και κατανόησης. Ο κόσμος τους «σχηματοποιείται» μέσα από τις οσμές.

Στον επόμενο τόνο θα είναι… γουφ και δέκα!

pets-apple-cats_0005_layer-911

Στο βιβλίο της «Being a Dog», η ερευνήτρια Alexandra Horowitz, εξηγεί όλα αυτά τα συγκλονιστικά πράγματα που συμβαίνουν στο μυαλό ενός σκύλου και την αντίληψη του κόσμου γύρω τους. Στο βιβλίο εξηγεί την σχέση σκύλου και μέτρησης χρόνου ως διακύμανση οσμών. «Καθώς κάθε μέρα έχει μία διαφορετική μυρωδιά, έτσι κάθε χρονικό σημείο της, σηματοδοτεί αλλαγές στην οσμή που ο σκύλος σας μπορεί να αντιληφθεί, οι σκύλοι μυρίζουν το χρόνο», εξηγεί.

Οι αλλαγές στον αέρα ενός δωματίου που προκύπτουν από την μετακίνηση του ήλιου κάθε ώρα της ημέρας, λειτουργούν για ένα σκύλο όπως οι δείκτες ενός ηλιακού ρολογιού.Ο αέρας θερμαίνεται και ανεβαίνει με ρεύματα που μετακινούνται πάνω στους τοίχους προς το ταβάνι, συγκεντρώνεται στο κέντρο της οροφής και πέφτει ξανά χαμηλά.

Αυτή η διαρκής κίνηση των αέριων μαζών εντός ενός χώρου, αν μπορούσε να αποτυπωθεί οπτικά θα μας έδειχνε την μετακίνηση των οσμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάπως έτσι όπως αισθάνεται και ο άνθρωπος στο δέρμα του, τις αλλαγές στην κίνηση του ήλιου από το πρωί ως το απόγευμα που πέφτει.

Από εδώ μέχρι εκεί, ένα γουφ δρόμος!

Μέσα στο σπίτι κατ’ επέκταση, το πρωί έχει διαφορετική οσμή από το μεσημέρι ή το απόγευμα. Όμως το πιο συναρπαστικό είναι πως ο σκύλος σου αντιλαμβάνεται τον χρόνο και βάση του πόσο μία οσμή παραμένει και «ποτίζει» τον χώρο του.

Μία καινούρια είναι πάντα πιο δυνατή, άρα μία παλαιότερη ανήκει σε κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν, που εντοπίζουν σαν εξέλιξη που κάνει χρονολογικές διακρίσεις μεταξύ της πυκνότητας των οσμών. Δεν καταλαβαίνουν δηλαδή μόνο περί τίνος επρόκειτο, άλλα και πότε συνέβει ακριβώς!

Δεν είναι μόνο οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που έχουν αυτές τις ικανότητες. Όλοι οι σκύλοι λειτουργούν οσφρητικά σε έκδοση «στέρεο»! Όπως τα ανθρώπινα μάτια έχουν την δυνατότητα να σχηματοποιούν σε τρισδιάστατη εικόνα του κόσμου τις μορφές, λόγω της αλλαγής αντίληψης βάθους του κάθε ματιού, έτσι και τα ρουθούνια των σκύλων εκτελούν ανεξάρτητες «εργασίες» το καθένα!

Σνιφ ο’ κλοκ!

sniffing

Οι διαφορές μεταξύ της έντασης μίας «εικόνας» της οσμής σε κάθε ρουθούνι τους βοηθούν να εντοπίσουν την πηγή της οσμής στο χώρο και αν είναι δεξιά ή αριστερά, μπρος ή πίσω. Μέσα στις μύτες τους έχουν εκατομμύρια αισθητήρια κύτταρα που συγκρατούν την κάθε μυρωδιά και μεταδίδουν την πληροφορία στον εγκέφαλο τους.

Εν μέρει ευθύνονται για την οξύτητα τους. Όμως επιπλέον έχουν και πολλούς διαφορετικούς τύπους αισθητήριων κυττάρων από τους ανθρώπους και αυτό τους κάνει να έχουν αυξημένη ευαισθησία της πραγματικότητας.

clipboard2

Ο χρόνος κυλάει αφήνοντας παντού ίχνη, ακόμα και την οσμή του. Απλά εμείς δεν έχουμε τόσο «εξελιγμένες εκδόσεις μοντέλων μύτης» για να την εντοπίσουμε. Στον κόσμο ενός σκύλου όμως, το χθες, το σήμερα και το αύριο είναι απλά στρώματα που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την διαφορετική οσμή τους.

Οι σκύλοι βέβαια, όπως και τα περισσότερα ζώα ζουν για τη στιγμή! Δεν πάσχουν από τις τοξικές ιδεοληψίες των ανθρώπων για το τώρα, το πριν και το μετά. Ο χρόνος για αυτούς έχει τη μορφή μιας ελαστική ταινίας που συστέλλεται και διαστέλλεται και ενώνει τα πάντα στο τώρα.

clipboard

Έτσι αντιλαμβάνεται και την σχέση του μαζί σου και τον περίεργο κόσμο σου. Η ώρα που γυρίζεις από τη δουλειά, ή που θα πέσεις για ύπνο το βράδυ είναι στιγμές που πέρασαν ή θα έρθουν και έχουν αφήσει τα ίχνη τους σε θύλακες οσμών στο χώρο, αλλά το σημαντικότερο είναι πως είσαι τώρα εδώ και το αντιλαμβάνεται με κάθε του αίσθηση!

πηγή mediafree.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *