News :
Home / Nature / Τα άγρια ζώα κερδίζουν το σεβασμό του TripAdvisor! Σταματάει παγκοσμίως την πώληση εισιτηρίων για θεάματα με αιχμάλωτα ζώα!

Τα άγρια ζώα κερδίζουν το σεβασμό του TripAdvisor! Σταματάει παγκοσμίως την πώληση εισιτηρίων για θεάματα με αιχμάλωτα ζώα!

Αλλάζει το πρόσωπο της βιομηχανίας τουρισμού, η απόφαση του παγκόσμιου ταξιδιωτικού οργανισμού TripAdvisor να σταματήσει να διαθέτει εισιτήρια σε θεάματα που αφορούν άγρια ζώα και την επαφή ανθρώπων μαζί τους.

Για πολλούς ανθρώπους ήταν όνειρο ζωής από παιδιά να τους δοθεί η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άγρια ζώα, να χαϊδέψουν τίγρεις, να κολυμπήσουν με τα δελφίνια, να ανέβουν στην πλάτη ελεφάντων.

Και η παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού, όχι απλά επέτρεπε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, αλλά το τροφοδοτούσε κιόλας. Εκατοντάδες επιχειρήσεις και τζίρος εκατομμυρίων στήθηκαν από την ανάγκη των τουριστών παγκοσμίως να ζήσουν από κοντά την «εμπειρία της άγριας φύσης».

adia-2007-07-29-dsc-1781-tourists-seated-on-elephants-by-four-and-prepared-for-elephant-safari-chitwan-national-park-nepal-sauraha-cringel-com

Από τις φτωχές περιοχές της Ασίας που προσφέρουν τη δυνατότητα μίας βόλτας πάνω σε ελέφαντα και της στενής επαφής με μία τίγρη, μέχρι τα δεκάδες ενυδρεία που δελφίνια, φάλαινες και φώκιες εκτελούν κόλπα και μετά μεταφέρουν επισκέπτες στην ράχη τους σε παιδικά πάρτι, το όνειρο που γινόταν πραγματικότητα για τους ταξιδιώτες ήταν ο καθημερινός εφιάλτης κάθε ζώου που ζει στην αιχμαλωσία για να προσφέρει υπηρεσίες.

Πίσω από τον λαμπερό κόσμο της χαράς των πενθήμερων διακοπών σε εξωτικούς προορισμούς και πάρκα διασκέδασης, κρύβεται μία πικρή αλήθεια που οι περισσότεροι δεν φαντάζονται καν.

tiger

Τα μεγάλα ζώα της άγριας πανίδας αιχμαλωτίζονται σε μικρή ηλικία και μέσω βάναυσων μεθόδων κακοποίησης αποδέχονται την επαφή με ανθρώπους. Τα μαστίγια, τα καρφιά, η ηλεκτροπληξία και το ξύλο είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται. Η πείνα και ο εξευτελισμός είναι απλά αυτονόητες έννοιες, τίποτα δεν σταματάει τους επιχειρηματίες από το να αποκτήσουν ένα ζώο πειθήνιο και υποτακτικό που θα εκτελεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος.

Στα θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία που ανοίγουν ως επενδύσεις το ένα μετά το άλλο οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Πολύ μικρές και βρόμικες δεξαμενές «φιλοξενούν» τα θαλάσσια θηλαστικά και οι ώρες εργασίας είναι εξοντωτικές με τρεις και τέσσερις παραστάσεις ημερησίως να είναι ο μέσος όρος για τα περισσότερα δελφίνια και φάλαινες.

980x

Τις περισσότερες φορές μετά το πέρας των παραστάσεων εκτελούν χρέη προσωπικού διασκεδαστή για παρέες ατόμων που έχουν «κλείσει» τις υπηρεσίες τους για διάφορες εκδηλώσεις και βόλτες μέσα στην δεξαμενή πάνω στην ευαίσθητη ράχη τους!
Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι πως η ενίσχυση αυτής της αναδυόμενης οικονομίας στηριζόταν σε μεθόδους που οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ονομάζουν «απάνθρωπες» και παράνομες πρακτικές με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον και τη φυσική αλυσίδα.

Τα περισσότερα ζώα είναι προϊόν λαθροθηρίας και παράνομης διακίνησης, επιζούν ως τα πιο «αντιπροσωπευτικά είδη» σε μαζικές σφαγές και αιχμαλωτίζονται αφού πρώτα έχουν δει όλη τους την οικογένεια να αποδεκατίζεται. Σε χώρες της υπο-Σαχάριας Αφρικής και σε θαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής Ασίας αυτό σημαίνει τεράστια περιβαλλοντική ανισορροπία και ενέσεις ρευστότητας εκατομμυρίων από διεθνείς οργανισμούς για την αποκατάσταση της.

maxresdefault

Πως όμως να σπάσει ο φαύλος αυτός κύκλος όταν οι επισκέπτες – ταξιδιώτες αυξάνουν καθημερινά τη ζήτηση παγκοσμίως για τέτοια θεάματα και εμπειρίες; Από το παράνομο κυνήγι και τις πωλήσεις εκατομμυρίων, ως την κακοποίηση για την διαδικασία της εκπαίδευσης, ένας μόνο κρίκος αρκούσε να σπάσει για να σταματήσει η πρακτική. Ο τελευταίος κρίκος που γίνεται πάλι και ο πρώτος: η ζήτηση!

Μετά από χρόνια κατηγοριών εναντίον του και διαμαρτυριών οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων για την προώθηση και επιβράβευση τέτοιων συμπεριφορών, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ταξιδιωτικός οργανισμός TripAdvisor, κάνει το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

3b921da76a7c91100a3bff756b79eb60

Aπό τις αρχές του 2017 ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να διαθέτει εισιτήρια και να διαφημίζει ταξίδια και πακέτα που αφορούν σε επαφή με άγρια ζώα, θαλάσσια θηλαστικά και απειλούμενα είδη. Την ίδια πρακτική θα εφαρμόσει και η υπηρεσία κρατήσεων του οργανισμού Viator, κάνοντας μία σημαντική αρχή στην αλλαγή νοοτροπίας.

Με την ανακοίνωση της πρόθεσής του, που είναι προϊόν 6μηνης συνεργασίας με μερικές από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, όλα τα θεάματα που αφορούν σε άμεση επαφή επισκεπτών με άγρια ζώα θα εξαιρεθούν από τη λίστα του και δεν θα διαθέτει πλέον εισιτήρια και πρόσβασή σε αυτά.

riding-an-ostrich-in-south-africa

Η πρωτοβουλία αυτή ανάβει ένα πράσινο φως στην περαιτέρω ενημέρωση του κοινού για θέματα δικαιωμάτων των ζώων. Επιπλέον σκοπεύει να λανσάρει ένα διαδικτυακό portal σε συνεργασία με τις οργανώσεις που ήδη του παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες, στο οποίο θα εμφανίζονται οι σελίδες των θεαμάτων που σταμάτησε να υποστηρίζει. Οι χρήστες του portal θα μπορούν να ενημερωθούν για τις «αμφιλεγόμενες» πρακτικές που εφαρμόζουν μέσω εικονιδίων που θα τους κατηγοριοποιούν ανάλογα με αυτές.

captivity_show

Δυστυχώς δεν θα αλλάξουν όλα με τη μία. Ο TripAdvisor έχει εξαρχής εξαιρέσει κάποια θεάματα όπως τα διαβόητα πάρκα SeaWorld στη Φλόριντα, το Σαν Ντιέγκο και το Ορλάντο των Η.Π.Α., αλλά θεωρείται θέμα χρόνου η αλλαγή της απόφασης του.

Με την κίνηση αυτή, 350.000.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη σελίδα του οργανισμού κάθε μήνα για να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους, ενημερώνονται ουσιαστικά για το αν οι χώρες που επιλέγουν να επισκεφτούν στηρίζουν τον τουρισμό τους σε λάθος πρακτικές και αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο να αλλάξουν νοοτροπία και κατεύθυνση. Αν ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός αλλάζει πλεύση, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Και αυτό είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο!

πηγή mediafree.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *