News :
Home / DogMag / Σκύλος και οικονομική κρίση..

Σκύλος και οικονομική κρίση..

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέτρεψε πολλά από τα δεδομένα της καθημερινότητας και οδήγησε πολλές οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο.Τα περιορισμένα οικονομικά μέσα επέβαλαν περικοπές εξόδων και την υιοθέτηση μιας πιο συντηρητικής ζωής. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης όλα τα περιττά έξοδα περιορίστηκαν για χάρη μιας λιτής ζωής. Όλοι είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει..

Ένα από τα αθώα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, αφού θεωρήθηκε περιττή πολυτέλεια και .. απλά περικόπηκε μαζί με τα άλλα έξοδα! Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, όταν είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του σκύλου τους. Και κατέφυγαν στην πιο απλή γι’ αυτούς λύση. Να τον εγκαταλείψουν ώστε να μην επιβαρύνει άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ξαφνικά, το πιο αγαπημένο μέλος της οικογένειας έγινε απλά μια πηγή εξόδων. Η τροφή, τα εμβόλια, η περιποίηση.. όλα άρχισαν να φαντάζουν δυσθεώρητα! Πολλοί σκύλοι (μικρής ηλικίας κυρίως) βρέθηκαν στο δρόμο, βιώνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης.

Δε θα ήταν σκόπιμο να αναλυθεί η ανθρωπιστική και η ηθική διάσταση του φαινομένου, η οποία πληγώνει και πονά. Θα παραμείνω στην καθαρά πρακτική πλευρά του θέματος. Η εγκατάλειψη σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους με αφορμή την οικονομική κρίση είναι ένα νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον το ένα εκατομμύριο. Και διαρκώς αυξάνεται, αφού τα σκυλιά αναπαράγονται και πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η εικόνα εξαθλιωμένων σκύλων που περιφέρονται σε αγέλες προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες προκαλεί όχι μόνο τη συμπάθειά μας αλλά και φόβο, αφού, πολλές φορές ο φόβος, η πείνα και η κακοποίηση τα εξαγριώνουν και τα κάνουν επιθετικά.

Woofland - Σκύλος και οικονομική κρίση

Η σοβαρότητα του ζητήματος έχει επισημανθεί από διάφορους φορείς, ακόμα και στο εξωτερικό. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τους Έλληνες το BBC που επισημαίνει τον κίνδυνο των υγειονομικών επιπτώσεων και της μετάδοσης ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα. Προς το παρόν, η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι θέμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης, αφού βρίσκεται στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πολλοί είναι οι εθελοντές που έχουν αναλάβει τη στείρωση των αδέσποτων σκύλων ώστε να περιορισθεί το μέγεθος και οι επιπτώσεις του προβλήματος.

Το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων είναι ένα μείζον κοινωνικό φαινόμενο και η ανάγκη για την άμεση αντιμετώπισή του από την πλευρά των επίσημων φορέων κρίνεται επιτακτική. Είναι χρέος όλων μας να το αντιμετωπίσουμε. Και μην ξεχνάτε.. Ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειάς μας.. Δεν μπορούμε να τον εγκαταλείψουμε. Μας έχει ανάγκη και μας αγαπάει!

 

Πηγή

About DogWay

Δείτε επίσης:

Αδιανόητο! Βρέφος περπάτησε λίγα λεπτά μετά την γέννα (pic-video)

Αυτή η ιστορία δεν έχει ξαναειπωθεί, εκτός ίσως στην μυθολογία! Βρέφος περπάτησε με την πρώτη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *