News :
Home / DogMag / Υγεία / Διατροφή / Σκύλοι και Πυρετός

Σκύλοι και Πυρετός

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει πυρετό πιάνοντας τη μύτη του: δροσερή και υγρή όταν είναι καλά, ζεστή και στεγνή σημαίνει ότι έχει πυρετό. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μάλιστα, συχνά ο πυρετός περνάει απαρατήρητος και δεν αναγνωρίζεται εύκολα.

Ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο πυρετός στους σκύλους είναι πως η θερμοκρασία του σώματός τους είναι υψηλότερη απ’ό,τι αυτή των ανθρώπων.

Τι Σημαίνει ο Πυρετός στους Σκύλους;

Η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος για τους σκύλους είναι μεταξύ 38.3-39.1ºC, σε αντίθεση με 36.4-37.5 ºC για τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φαίνεται ότι έχουν πυρετό ενώ η θερμοκρασία τους είναι απολύτως φυσιολογική.

bf337492a0864d5a8d1619941820aa93_xl

Η λέξη «πυρετός» συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανεβασμένη θερμοκρασία σώματος που προκαλείται από μόλυνση ή φλεγμονή. Θερμοκρασία πάνω από 39.4 ºC θεωρείται πυρετός.

Όταν οι σκύλοι έχουν υψηλή θερμοκρασία ως αποτέλεσμα θερμών εξωτερικών θερμοκρασιών ή υπερβολικής άσκησης σε συνθήκες υγρασίας, η κατάσταση αυτή αναφέρεται ως υπερθερμία ή θερμοπληξία. Όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 41.1 ºC, μπορεί να επέλθουν σοβαρές επιπλοκές που ενδέχεται να αποβούν μοιραίες.

Συμπτώματα Πυρετού Σκύλων

Παρόλο που δεν υπάρχουν απολύτως ξεκάθαρα σημάδια, κάποια συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ασθένεια και πυρετό στους σκύλους περιλαμβάνουν:

•    Λήθαργο

•    Πεσμένη διάθεση

•    Τρέμουλο

•    Απώλεια όρεξης

•    Εμετό

•    Βήχα

•    Ρινική συμφόρηση

Ο μόνος ακριβής τρόπος να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει αυξημένη θερμοκρασία σώματος είναι να πάρετε την πρωκτική θερμοκρασία. Ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε ψηφιακό θερμόμετρο, ειδικά σχεδιασμένο για πρωκτική χρήση στους σκύλους. Τα περισσότερα θερμόμετρα που είναι σχεδιασμένα για το ανθρώπινο αυτί δεν λειτουργούν καλά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για να θερμομετρήσετε το σκύλο σας, πρώτα αλείψτε το θερμόμετρο με ένα λιπαντικό όπως βαζελίνη ή baby oil. Κατόπιν, τοποθετήστε το θερμόμετρο περίπου 2,5 εκατοστά μέσα στον πρωκτό του σκύλου σας και περιμένετε. Τα περισσότερα θερμόμετρα που πωλούνται γι’αυτόν τον σκοπό χρειάζονται λιγότερο από 1 λεπτό για να δείξουν αποτέλεσμα.

Αίτια Πυρετού των Σκύλων

Μια ποικιλία ασθενειών και συνθηκών μπορεί να προκαλέσουν πυρετό στο σκύλο σας. Αυτές περιλαμβάνουν:

•    Μόλυνση: Αυτή μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς. Η μόλυνση μπορεί να είναι οπουδήποτε στο σώμα, όπως στα πνευμόνια (πνευμονία), στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) ή τον εγκέφαλο (εγκεφαλίτιδα). Τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν εξαρτώνται από το πού εστιάζεται η μόλυνση και ποιο είναι το υποκείμενο αίτιο. Ορισμένες μολύνσεις όπως οι βακτηριακές μπορεί να προσβάλλουν διάφορες περιοχές του σώματος συγχρόνως.

•    Εμβολιασμός: Πυρετός μικρής κλίμακας για 24 έως 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό δεν είναι ασυνήθης, και είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην ένεση και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Τοξίνες: Οι ουσίες που καταναλώνει ο σκύλος και είναι δηλητηριώδεις, όπως για παράδειγμα τα φιστίκια macadamia και κάποια ανθρώπινα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το αίτιο του πυρετού στους σκύλους δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα: αυτό ονομάζεται «πυρετός αγνώστου αιτιολογίας».  Τα πιο πιθανά αίτια πυρετού αγνώστου αιτιολογίας στους σκύλους είναι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα στο μυελό των οστών, μη-διαγνωσμένες μολύνσεις και καρκίνος.

Αντιμετώπιση

Αν ο σκύλος σας έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη του 39.4 ºC, πρέπει να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρό σας. Ο πυρετός πάνω από 41.1 ºC αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αν ο σκύλος σας έχει θερμοκρασία πάνω από 40.5 ºC μπορείτε να τον βοηθήσετε να την κατεβάσει βάζοντας κρύο νερό στο τρίχωμά του, ειδικά γύρω από τα αυτιά και τα πόδια. Η χρήση ανεμιστήρα στο βρεγμένο τρίχωμα θα κατεβάσει τη θερμοκρασία. Παρακολουθείτε την πρωκτική θερμοκρασία του σκύλου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και σταματήστε τη όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 39.4 ºC.

Αν ο σκύλος σας έχει πυρετό, φροντίστε να πίνει μικρές ποσότητες νερού ανά τακτά διαστήματα για να παραμείνει ενυδατωμένος, αλλά μην τον πιέζετε.

Μην δώσετε ποτέ στο σκύλο σας ανθρώπινα φάρμακα για να ρίξετε τον πυρετό όπως ασπιρίνη, καθώς είναι δηλητηριώδης για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και θάνατο.

Πηγή 

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *