News :
Home / Cosmos / Σε αναβρασμό τα κέντρα προσφύγων στην Ευρώπη -Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, απεργία πείνας στην Ισπανία Πηγή: Σε αναβρασμό τα κέντρα προσφύγων στην Ευρώπη -Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, απεργία πείνας στην Ισπανία

Σε αναβρασμό τα κέντρα προσφύγων στην Ευρώπη -Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, απεργία πείνας στην Ισπανία Πηγή: Σε αναβρασμό τα κέντρα προσφύγων στην Ευρώπη -Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, απεργία πείνας στην Ισπανία

prosfigew-708_2

Περίπου 300 Αφγανοί μετανάστες διαδήλωσαν το πρωί της Δευτέρας στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βουλγαρίας, ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη δυτική Ευρώπη. 

«Διαμαρτύρονται γιατί κρατούνται στη Βουλγαρία παρά τη θέλησή τους και ζητούν να φύγουν για τη Σερβία και από εκεί για τη δυτική Ευρώπη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Επιτροπή του Ελσίνκι» Ιλιάνα Σάνοβα. Οπως διευκρίνισε, «περίπου 300 Αφγανοί» διαδήλωσαν στο κέντρο του Χαρμανλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται «ένταση» στο κέντρο αυτό, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι μετανάστες διαμαρτύρονται μόνο για «τις συνθήκες διαβίωσης».

Το Χαρμανλί, το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Βουλγαρία, στεγάζει σήμερα 3.800 ανθρώπους. Από αυτούς οι μισοί είναι Αφγανοί. Σήμερα δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να μπουν στο Χαρμανλί.

Η Βουλγαρία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Τουρκία και τη Σερβία από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περισσότεροι από τους 16.000 ανθρώπους που πέρασαν στη Βουλγαρία από τις αρχές του έτους έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα αυτή.

Η Σόφια σχεδιάζει την κατασκευή τριών νέων καταυλισμών κοντά στα σύνορά της με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα.

Σε απεργία πείνας προχωρούν οι μετανάστες σε κέντρο κράτησης στη Βαρκελόνη  

Περίπου 50 μετανάστες που διαμένουν σε ένα κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Βαρκελόνη ξεκίνησαν από τη Δευτέρα απεργία πείνας, λίγες ημέρες μετά την «εξέγερση» που σημειώθηκε σε ένα άλλο κέντρο φιλοξενίας, στη Μαδρίτη.

«Χθες το απόγευμα 68 άνθρωποι αρνήθηκαν να μπουν στην καντίνα για να φάνε και κατόπιν να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους. Σήμερα το πρωί, 47 από αυτούς τηρούν την ίδια στάση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό αυτό οι μετανάστες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατάγονται από την Αλγερία, αρνούνται να τραφούν και πέρασαν τη νύχτα τους στην αυλή του κέντρου κράτησης, στην περιφέρεια της Βαρκελώνης.

Οι μετανάστες ζητούν «να τους αφήσουν ελεύθερους», ανέφερε το δίκτυο «Να κλείσουμε τα CIE. (σ.σ. τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών), πολλά μέλη του οποίου επισκέφθηκαν σήμερα τους απεργούς πείνας. «Πρόκειται για ανθρώπους που έφτασαν εδώ με πλοιάρια (…) Αναρωτιούνται γιατί να βιώνουν αυτήν την κατάσταση αφού διακινδύνευσαν τη ζωή τους» είπε στους δημοσιογράφους ο νομικός εκπρόσωπος του δικτύου, ο Αντρές Γκαρθία Μπέριο.

Την περασμένη εβδομάδα περίπου 40 μετανάστες εξεγέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης στη Μαδρίτη και πέρασαν τη νύχτα στη στέγη του κτιρίου όπου διαμένουν. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κόμματα της Αριστεράς έχουν καταγγείλει τις κακές συνθήκες διαμονής στα κέντρα αυτά και ζητούν το κλείσιμό τους.

«Τους κλείνουν στην απομόνωση, σε αντίποινα για μικροπράγματα, πρόκειται για εξευτελιστική μεταχείριση», ανέφερε ένας δικαστής σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αριστερή, διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es. Ο δικαστής αυτός, ο Ραμίρο Γκαρθία δε Ντιός, εκτίμησε ότι τα κέντρα κράτησης είναι «χειρότερα από τις φυλακές».

Σύμφωνα με μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, 6.930 άνθρωποι πέρασαν το 2015 από διάφορα κέντρα κράτησης και το 41% από αυτούς τελικά απελάθηκε.

Πηγή

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *