News :
Home / Life / Πώς να ισορροπήσεις δουλειά και οικογένεια!

Πώς να ισορροπήσεις δουλειά και οικογένεια!

Μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη: σε τι απ’ όλα πρέπει να είσαι καλή; Υπάρχουν μυστικά για να ισορροπήσεις μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;
Η μητρότητα δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα, ειδικά όταν είσαι εργαζόμενη. Οι γυναίκες σήμερα τα θέλουν όλα και με το δίκιο τους: ένα χαρούμενο σπιτικό, παιδιά, ένα σύζυγο με κατανόηση και μια ικανοποιητική εργασία. Το ζήτημα είναι αν μπορούν. Και η απάντηση είναι “ναι υπό προϋποθέσεις”! Πώς;

1.Βάζε τους ανθρώπους πάνω από τα πράγματα, ποτέ το αντίθετο!
Υπάρχουν στιγμές στην καριέρα σου που καλείσαι να απαντήσεις σε διλήμματα, κάποια σοβαρά και κάποια λιγότερο σοβαρά. Για παράδειγμα, θέλεις να εξοικονομήσεις μερικά χρήματα περισσότερα για να πας το καλοκαίρι διακοπές σε κάποιο μακρινό προορισμό από τον συνηθισμένο. Για να το πετύχιες θα πρέπει να δουλέψεις υπερωρίες ή να δουλέψεις αργίες και να χάσεις στιγμές των παιδιών. Τι πρέπει να κάνεις; Ζύγισε τα πράγματα και αποφάσισε αν αξίζει τον κόπο!
shutterstock_9963919_h_645_450
2. Να ξέρεις πότε και πώς να πεις «όχι» με χάρη!
Αν γνωρίζεις καλά τις ικανότητές σου τότε θα ξέρεις και πότε πρέπει να βάλεις φρένο στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνεις. Αυτό σε βοηθά στο να μην αναλαμβάνεις όλες τις δουλειές του γραφείου απλώς επειδή είσαι ικανή! Θέσε όρια πάντα με ευγένεια προς τους ανώτερούς σας και απέφυγε συνέχεια να «ξελασπώνεις» άλλους εις βάρος του ωραρίου σου!

3. Οργανώσου ώστε να χρησιμοποιείς το χρόνο και την ενέργειά σου αποτελεσματικά.
Αυτό κάνει τα πάντα πιο εύκολα. Έτσι αξίζει τον κόπο να αφιερώσεις 5 λεπτά για να οργανώσεις τις δουλειές της επόμενης ημέρας αντί να χαζέψεις χωρίς σκοπό το πρόγραμμα της τηλεόρασης ή να κάνεις ένα γρήγορο συγύρισμα για να μην το έχεις για την επομένη.

4. Φρόντισε τον εαυτό σου! Δηλαδή το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σου. Για να μπορείς να τα κάνεις όλα πρέπει να είσαι υγιής και γεμάτη ενέργεια. Αν αρρωστήσεις όλα πάνε πίσω. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο και φρόνιμο να φορτίζεις τις μπαταρίες σου με όποιο τρόπο επιλέξεις και να ξεκουράζεσαι όποτε μπορείς. Και κυρίως αγάπησε τον εαυτό σου! Μην τον ταλαιπωρείς με κάπνισμα, καφέδες και κακή διατροφή!

Θέμα προτεραιοτήτων

Είναι καλό να έχεις ξεκαθαρισμένες στο μυαλό σου αλλά και με το σύντροφό σου τις προτεραιότητές σου. Αν δηλαδή κάνεις μια δουλειά που απαιτεί να λείπεις πολλές ώρες και να ταξιδεύεις σίγουρα χρειάζεται κάποιος να μένει πίσω. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις θυσίες. Έτσι μπορεί να μη βλέπεις τα παιδιά σου τόσο πολύ ή να μην έχεις χρόνο για ένα ρομαντικό διήμερο.

Αν όμως έχεις θέσει την οικογένειά σου πάνω απ’ όλα τότε η άδεια των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού είναι ιερή και δεν την θυσιάζεις για τίποτα, προκειμένου να περάσεις ευχάριστες ώρες με τα παιδιά και τον σύντροφό σου. Επιπλέον η έννοια των προτεραιοτήτων σου είναι χρήσιμη κάθε φορά που πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις.

Το ζήτημα της ενοχής

Οι άλλες μαμάδες φτιάχνουν κάθε μέρα φαγητό για τα παιδιά τους. Εσύ βολεύεσαι με τη μητέρα ή την πεθερά σου, βάζεις το παιδί σου να δει τηλεόραση για να στείλεις με ησυχία κάποια mail, για χάρη της δουλειά σου έπρεπε να μετακομίσεις και ο έφηβος γιος σου έχασε όλους τους φίλους του.

Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Έχεις ζήσει παρόμοιες εμπειρίες που σε γέμισαν ενοχές και τύψεις; Δες την πραγματικότητα κατάματα! Όταν σε κατακλύζουν οι ενοχές, αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την τέλεια μαμά αναλογίσου τι είναι σημαντικό για την οικογένειά σου: να δουλεύεις, να χάσεις μια φορά κάποια γιορτή αλλά να μην τους λείψει κάτι και να είσαι όλες τις άλλες σημαντικές στιγμές της ζωής τους παρούσα ή να ακούνε συνεχώς γκρίνια για τα οικονομικά;

Από τη στιγμή που έχεις ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα σου στήριξε την απόφασή σου. Αν εξακολουθείς να αισθάνεσαι άσχημα μοιράσου με το παιδί σου τα συναισθήματά σου για να του δείξεις πόσο πολύ νοιάζεσαι.

Πηγή:tlife.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *