News :
Home / DogMag / Υγεία / Διατροφή / Πότε θα πρέπει να κάνετε καρδιολογικές εξετάσεις στον σκύλο σας

Πότε θα πρέπει να κάνετε καρδιολογικές εξετάσεις στον σκύλο σας

Ακόμη και σε μια επίσκεψη ρουτίνας στον κτηνίατρο, αναπόσπαστο τμήμα της κλινικής εξέτασης του σκύλου σας αποτελεί η εκτίμηση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η επισκόπηση των βλεννογόνων, η ακρόαση και η ψηλάφηση σφυγμού αποτελούν μερικές ενέργειες οι οποίες εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό.

Εφόσον όλα τα ευρήματα είναι φυσιολογικά η ζωή σας συνεχίζει να κυλά αρμονικά, τι συμβαίνει όμως διαφορετικά;

Σε περίπτωση που τεθεί υποψία οποιασδήποτε δυσλειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος ο κτηνίατρος είτε προχωρά σε περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες συνθέτουν την καρδιολογική εξέταση είτε σας παραπέμπει σε ειδικό καρδιολόγο κτηνίατρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δείτε εδώ! Δωρεάν check up και κτηνιατρικές επισκέψεις με την μοναδική ασφάλεια σκύλων! 

Ποιες είναι λοιπόν οι συνηθέστερες περιπτώσεις όπου απαιτείται καρδιολογική εξέταση;

  1. Ο ίδιος ο κτηνίατρος θεωρεί απαραίτητη είτε την καρδιολογική εξέταση είτε την παραπομπή σε εξειδικευμένο καρδιολόγο κτηνίατρο.
  2. Η ακρόαση είτε φυσήματος είτε μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Βέβαια κουτάβια και γατάκια συχνά παρουσιάζουν ήπιο φύσημα χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο οπότε συνίσταται επανεξέταση και εφόσον επιμένει μετά τους έξι μήνες ζωής προχωράμε σε περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις.
  3. Εφόσον υπάρχει ήδη καρδιακή νόσος η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Οι συνηθέστερες καρδιοπάθειες που διαγιγνώσκονται είναι η ενδοκάρδωση και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια στο σκύλο και τη γάτα αντίστοιχα. Η εγκαιρότερη διάγνωση και ο ορθότερος έλεγχος των νοσημάτων αυτών αποτελούν σημεία κλειδιά για την επιβράδυνση της εξέλιξής τους.
  4. Η αρτηριακή υπέρταση η οποία εμφανίζεται συχνά σε υπερήλικες γάτες και σκύλους. Συνήθως εμφανίζεται δευτερογενώς σε άλλες παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια, υπερθυρεοειδισμό, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.
  5. Οι ειδικότερες εξετάσεις περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, υπέρηχο καρδιάς, ηλεκτροκαρδιογράφημα, κ.α. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ σπάνια εφαρμόζεται στα πλαίσια της ρουτίνας, θα πρέπει να αποτελεί μέρος της εξέτασης σε όλες τις υπερήλικες γάτες και σκύλους.
  6. Βέβαια ένας εξειδικευμένος καρδιολόγος κτηνίατρος παρέχει τη δυνατότητα για ακόμη πιο εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές όπως το 24ωρης διάρκειας Holter monitoring ( φορητή συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος που εφαρμόζεται στο ζώο) ή ηχοκαρδιογράφημα με 3D δυνατότητες. Εκτός βέβαια από τις επιπλέον δυνατότητες διάγνωσης, προσφέρει τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.

Εν κατακλείδι, δεδομένου ότι τα προβλήματα του καρδιαγγειακού είναι αρκετά συχνά και επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και την ποιότητα ζωής του κατοικιδίου σας, οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

πηγήdiagnovet.gr

Δείτε επίσης: Κακοποιημένο σκυλί πήγε στον κήπο τους για να ξεψυχήσει. Δείτε τι ακολούθησε..

Κακοποιημένο κουτάβι βοήθησε 8χρονο αγόρι να κοινωνικοποιηθεί και ανακηρύχθηκε το κουτάβι της χρονιάς – Εικόνες! 

! Αυτός ο σκύλος θυσιάστηκε για να σώσει την ομάδα του. Δείτε όμως πώς του το ανταπέδωσαν (Βίντεο)!

Κι όμως… οι γάτες «φτιάχνονται» με… Μαγιοβότανο (Catnip) – (+Βίντεο)

Να χαρίσουμε σε όλα τα αδικημένα πλάσματα αυτού του πλανήτη το μεγαλύτερο δώρο! ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

Δεν έπαψε ποτέ να ψάχνει την 13χρονη γάτα της που έχασε δυο χρόνια πριν, τότε μια φωνή της είπε να ψάξει μια τελευταία φορά!

 «Με βλέπεις στα σκουπίδια γιατί είμαι πεινασμένη όχι γιατί είμαι βρωμιάρα»

! 15 ξεκαρδιστικές γάτες με ανθρώπινες εκφράσεις προσώπου (Eικόνες)

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *