News :
Home / Ράτσες / Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω αν κολυμπάει!

Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω αν κολυμπάει!

Κάποια πράγματα προϋποθέτουμε πως ο σκύλος μας τα γνωρίζει από ένστικτο. Και να γαβγίζει ξέρει, και να ικετεύει για αποφάγια, όλα αυτά είναι προγραμματισμένα στον γενετικό του κώδικα. Και το κολύμπι υποθέτουμε πως είναι επίσης κάτι που ο σκύλος το γνωρίζει από… γεννησιμιού του. Αλλά τελικά προκύπτει ότι συχνά κάνουμε λάθος.

Η αγάπη του σκύλου για το νερό και το κολύμπι και η ικανότητά του να επιπλέει επηρεάζονται από το DNA και την «κατασκευή» του. 

Τα Λαμπραντόρ είναι δεινοί κολυμβητές

Δεν ξέρουν όλοι οι σκύλοι να κολυμπούν, και μάλιστα κάποιοι δεν μπορούν καν να επιπλεύσουν. Άλλους τους εμποδίζει το τρίχωμα που βαραίνει υπερβολικά όταν βραχεί, άλλους το υπερβολικά μακρύ ή βαρύ σώμα και τα αδύναμα ποδαράκια, άλλους απλώς η έλλειψη θάρρους. Παρότι δεν είναι όλοι οι σκύλοι γεννημένοι κολυμβητές, μπορείτε να τους εκπαιδεύσετε να νιώθουν ασφαλείς μέσα στο νερό – με ή χωρίς σωσίβιο.

f84d217853d263e771f2d4ffc4c6fcef_xl

Θέμα φυλής

Αν η φυλή του σκύλου σας περιέχει τη λέξη «νερό», όπως τα Αγγλικά Σπάνιελ Νερού ή οι Πορτογαλέζικοι Σκύλοι Νερού, τότε μπορείτε να στοιχηματίσετε πως ο σκύλος σας ξέρει κολύμπι εκ γενετής. Το δύσκολο εδώ είναι να τον κρατήσουμε εκτός νερού! Άλλες φυλές που λατρεύουν το νερό είναι όλα τα Ριτρίβερ (όπως Λαμπραντόρ, Γκόλντεν και Φλατ), τα Σέτερ, τα Μπαρμπέ, τα Ακίτα, τα Κανίς και τα ουγγαρέζικα Πούλι.

Άλλες φυλές δεν είναι και τόσο… υδρόφιλες. Κάποιους σκύλους πρέπει να επιστρατεύσεις όλη σου τη φαντασία για να τους πείσεις να μπουν στη θάλασσα, όπως συνήθως τα Mπασέ, τα Nτάξχουντ, τα Παγκ και τα Γκρέιχαουντ, και μια άλλη κατηγορία είναι αυτά που κατασκευαστικά αδυνατούν να επιπλεύσουν, όπως τα Μπουλντόγκ, που τείνουν να βυθίζονται σαν υποβρύχια. Γι’ αυτά δεν υπάρχει καμία ελπίδα εκτός από τα σωσίβια για σκύλους. Μη μου πείτε ότι το δικό σας Μπουλντόγκ κολυμπά χωρίς σωσίβιο γιατί οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Άλλωστε ακόμα και ο Tillman, το «Surfing Bulldog» όταν σερφάρει στα βαθειά τελικά και αυτός φοράει σωσίβιο!

Υπάρχουν και κάποιες φυλές, συνήθως μικρόσωμες, όπως τα Μαλτεζάκια, που είναι μεν δεινοί κολυμβητές, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητες σε ρευματικά, αρθριτικά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Φυλές που δυσκολεύονται να επιπλεύσουν

 • Γκρέιχαουντ
 • Κόργκι
 • Λαγωνικό Μπάσε
 • Μπόστον Τέριερ
 • Μπουλντόγκ
 • Ντάξχουντ (Τέκελ)
 • Παγκ

 

Γεννημένοι κολυμβητές – Διασκεδάζουν με την ψυχή τους μια δροσερή βουτιά!

 • Ακίτα
 • Κέρι Μπλου Τεριέ
 • Μπαρμπέ
 • Νέας Γης
 • Ουγγαρέζικο Πούλι
 • Πούντλ (Κανίς)
 • Ριτρίβερ (Λαμπραντόρ, Γκόλντεν, Λειότριχο, Τσέζαπικ Μπέι, Κέρλι Κόουτεντ, Νόβα Σκότια)
 • Σέτερ (Αγγλικό, Γκόρντον, Ιρλανδικό)
 • Σπάνιελ Νερού

Συμβουλές για το πρώτο του μπάνιο

Αποφύγετε τον υπερβολικό θόρυβο και την πολυκοσμία. Σκοπός είναι να παραμείνει ήρεμος και συγκεντρωμένος στο μάθημα κολύμβησης.

Ενθαρρύνετέ τον. Κρατήστε τον τόνο της φωνής σας μαλακό και θετικό. Χρησιμοποιήστε μεζέδες και παιχνίδια για να τον δελεάσετε να μπει στο νερό.

Μην τον πετάτε μέσα με το ζόρι. Βάλτε τον σιγά-σιγά στο νερό, αφού αφήσετε… τις πατούσες του να το συνηθίσουν.

Υποβαστάξτε το σώμα του μέχρι να επιπλεύσει. Ακόμα κι αν φοράει σωσίβιο, κρατήστε το πίσω μέρος του κορμιού του στην επιφάνεια, μέχρι να αρχίσει να κουνάει τα πόδια του και να νιώθει άνετα.

Δείξτε του πώς να βγει από το νερό. Αν καταφέρατε να τον βάλετε μέσα… κάνατε μια καλή αρχή. Τώρα πρέπει να του δείξετε και πώς θα βγει, ώστε να συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι, πριν πανικοβληθεί και μισήσει το μπάνιο μια για πάντα.

Και όσο κολυμπάει, μην τον χάνετε από τα μάτια σας! Ειδικά στη θάλασσα. Σκύλοι που κολυμπούν εκ φύσεως, ξεχνιούνται και τείνουν να ξεμακραίνουν, ειδικά όταν ακολουθούν μια μπάλα που παρασύρει το ρεύμα ή μια… πάπια. Μπορεί να αποφασίσουν ξαφνικά από μόνοι τους να πηδήσουν στο νερό και να κολυμπούν μέχρι να χαθούν στον ορίζοντα.

Πώς θα είναι ασφαλής στο κολύμπι;

Μην τον αφήνετε ποτέ μόνο του μέσα ή δίπλα στο νερό. Ίσως παρασυρθεί και ξανοιχτεί ακολουθώντας ένα μπαλάκι, ίσως τον παρασύρει το ρεύμα, ίσως εξαντλημένος δεν καταφέρει να βγει – ειδικά αν βούτηξε από τα βράχια ή αν έπεσε στην πισίνα.

 

Πηγή

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *