News :
Home / DogMag / Οι φίλοι μας τα αδέσποτα και η διάσωσή τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι φίλοι μας τα αδέσποτα και η διάσωσή τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Περπατούν νωχελικά, περιμένουν στο φανάρι μαζί σου ή σε προσπερνούν γιατί βιάζονται κι αυτά. Πρόσφατα, ένα τεράστιο ημίαιμο χάσκι, με μάτια που λαμποκοπούσαν στο σκοτάδι, έπεσε πάνω μου ενώ κατέβαινε τη Σταδίου μαζί με τους διαδηλωτές μίας πορείας. Του έκλεισα το δρόμο κι έμοιαζε ενοχλημένο. Κοντοστάθηκα, του έκανα χώρο να περάσει και ύστερα γέλασα βλέποντάς το να απομακρύνεται κουνώντας την ουρά του.

Από την Μάρω Παρασκευούδη

Υπάρχουν κι αυτά όμως, που δεν βιάζονται τόσο και θα περάσουν από δίπλα σου για ένα γρήγορο χάδι ή κάποια άλλα πραγματικά αργόσχολα που θα καθίσουν μαζί σου όση ώρα πίνεις τον καφέ σου. Έχω μάθει όμως,  ότι κυκλοφορούν  αδέσποτα  σε ομάδες και τρομοκρατούν τον κόσμο. Δεν φοβάμαι τα αδέσποτα, δεν μου έχουν επιτεθεί ποτέ, αλλά ακόμη κι αν το κάνουν θα τα δικαιολογήσω. Φανταστείτε μία ζωή μέσα στους δρόμους, στο περιθώριο, στο φόβο, στην συνεχή προσπάθεια για επιβίωση, στην κακομεταχείριση, στη φασαρία, στους ανθρώπους… ε δεν είναι και δύσκολο να πάρεις τον κακό τον δρόμο.

Πέρα από τα αστεία όμως, τα αδέσποτα ζώα αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα κι αντικατοπτρίζουν μία κοινωνία δίχως παιδεία, ανίκανη να βρει μία λύση και να δώσει ένα τέλος στις βάναυσες συμπεριφορές μερικών ανθρώπων.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεθεί ένα ζώο στο δρόμο είναι να το βαρεθούν οι ιδιοκτήτες του. Η ιστορία γνωστή: γονείς παίρνουν ζωάκι – παιχνίδι στο παιδί τους και μόλις αυτό βαρεθεί ή δεν είναι ικανοί οι ίδιοι να το φροντίσουν, το πετάνε στο δρόμο. Ο άλλος τρόπος είναι η μη ελεγχόμενη αναπαραγωγή των αδέσποτων ζώων, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις γάτες, η μοίρα των οποίων είναι δυστυχώς προδιαγεγραμμένη. Πλέον, οι περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις εκκλήσεις των ζωώφιλων και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν ούτε τους απαιτούμενους πόρους ούτε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι εκάστοτε δήμοι κάνουν διάφορες προσπάθειες, όπως στείρωση ή συγκέντρωση χρημάτων. Πρόσφατα, διάβασα μάλιστα ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το Πρόγραμμα Ενημέρωσης των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τα ζώα της πόλης και της ανάπτυξης ορθής ζωοφιλίας του Δήμου Αθηναίων. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν και διάφορα καταστήματα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καφετέριες και μπαράκια, τα οποία φροντίζουν αδέσποτα ζωάκια. Αν βρεθείτε στο bar tessera στην Κολοκοτρώνη, θα πιείτε τον καφέ σας παρέα με άκακα θηρία. Αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων και αυτή που εργάζομαι, οι οποίες έχουν αναλάβει τη φροντίδα μερικών αδέσποτων.

Δεν χρειάζεται να φοβάστε μην κολλήσετε κάποια ασθένεια από τα αδέσποτα ζώα, αφού τίποτα δεν μεταδίδεται με τον αέρα που αναπνέετε ή επειδή το ζώο στέκεται δίπλα σας. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όταν έρχεστε σε επαφή μαζί τους και φυσικά να μην παραλείπετε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας και να τινάζετε τα ρούχα σας, αφού τα πιάσετε. Δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε τις γάτες για το περίφημο τοξόπλασμα, αν το μόνο που κάνατε ήταν να τις χαϊδέψετε ή να τις αφήσετε να τριφτούν στα πόδια σας.  Για οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση ή καταγγελία σχετικά με τα αδέσποτα ζώα μπορείτε να απευθυνθείτε στις φιλοζωικές οργανώσεις.

πηγή tsemperlidou.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *