News :
Home / DogMag / Μπάτε σκύλοι, δουλέψτε! Εργασία και χαρά με τους πιστούς σας φίλους μαζί στο γραφείο;

Μπάτε σκύλοι, δουλέψτε! Εργασία και χαρά με τους πιστούς σας φίλους μαζί στο γραφείο;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν η μέρα σας στη δουλειά, αν μπορούσατε να φέρετε μαζί τον αγαπημένο σας φίλο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε χώρο με κατοικίδια είναι πιο παραγωγικός και ήρεμος!

Γράφει η Αλεξάνδρα Ράπτη

 

Δεν είναι μυστικό πως ένα από τα μεγαλύτερα άγχη όσων έχουν κατοικίδια είναι πως περνούν πολλές ώρες μακριά τους, δεν απολαμβάνουν τις στιγμές εκείνες της ημέρας μαζί τους και σκέφτονται αρκετά συχνά τι κάνουν και πως περνούν τον χρόνο μόνα τους στο σπίτι.

 

very-dog-friendly-office

Το άγχος αυτό σε συνδυασμό με τον εργασιακό φόρτο και τις απαιτήσεις της δουλειάς μπορεί πολλές να οδηγήσει έναν εργαζόμενο να πάρει πιο εύκολα την απόφαση να παραιτηθεί από μία εργασία, σε αναζήτηση μίας άλλης πιο ελαστικής ή λιγότερο απαιτητικής από άποψη χρόνου.

dogs-around-the-office-03

Ωστόσο έρευνες που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια σε περιοδικά όπως το International Journal of Workplace Health Management αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που τους επέτρεπαν να έχουν μαζί τους τον αγαπημένο τους σκύλο, παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα στρες κατά την διάρκεια της ημέρας, ήταν περισσότερο παραγωγικοί, πιο υγιείς και δεν απουσίαζαν τόσο συχνά από την εργασία τους.

Τα κλασικά συμπτώματα της χρόνιας εργασιακής κόπωσης δηλαδή, έδειχναν να απουσιάζουν και επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί έτειναν να παραμένουν σε μία δουλειά για περισσότερα χρόνια από τον μέσο όρο. Τα ίδια οφέλη παρουσίαζαν όμως και συνάδελφοι αυτών των ιδιοκτητών κατοικίδιων, που έρχονταν σε άμεση επαφή με τα ζώα μέσα στον εργασιακό χώρο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που είχαν μικρή ή και καθόλου επαφή μαζί τους.

Η έρευνα που εκπονήθηκε το 2012 για λογαριασμό της εταιρείας Replacements LTD στο Greensboro της Ν. Καρολίνα, έχει έκτοτε γίνει αντικείμενο μελέτης από διάφορα πανεπιστήμια και εργατικούς φορείς σε όλη την Αμερική και τον κόσμο.

Στην αρχική έρευνα, η εταιρεία που έχει μακρά ιστορία στην συνύπαρξη εργατικού προσωπικού και ζώων, μοίρασε στους 75 από τους 400 υπαλλήλους της – που έρχονταν σε άμεση επαφή με τους 30 σκύλους που βρίσκονταν καθημερινά στα γραφεία και τις αποθήκες με τους ιδιοκτήτες τους – βομβητές, με τους οποίους τους καλούσαν 4 φορές την ημέρα, για να ελέγξουν τα επίπεδα κορτιζόλης που σχετίζονται με το στρες.

Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Αυτούς που έφερναν τα κατοικίδιά τους, αυτούς που έρχονταν σε συχνή επαφή μαζί τους και  αυτούς που είχαν μικρή ή και καθόλου επαφή με τα ζώα αυτά. Στα αποτελέσματα βρήκαν πως κατά την ώρα της προσέλευσης, τα επίπεδα στρες ήταν χαμηλά και περίπου στα ίδια επίπεδα σε όλους τους υπαλλήλους, όμως οι μετρήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας έδειχναν πως οι πρώτοι είχαν σαφέστατα πιο χαμηλές ενδείξεις, ενώ και οι δεύτεροι ήταν αρκετά πιο ήρεμοι.

Τα επόμενα χρόνια  παρατηρήσεις προστέθηκαν στην αρχική έρευνα, σύμφωνα με τις οποίες, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι απουσιάζουν πιο λίγο από όλους τους υπόλοιπους, έχουν αυξημένη παραγωγικότητα, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εργασία τους και είναι πιο υγιείς καθώς προτιμούν να πάνε μία μικρή βόλτα με τον σκύλο τους, αντί για να καπνίσουν ένα τσιγάρο ή να φάνε κάποιο σνακ από τους αυτόματους πωλητές στην ώρα του διαλείμματος.

Σήμερα στις Η.Π.Α., ένα σεβαστό ποσοστό των εταιρειών ευνοούν ή και προωθούν την ιδέα των εργασιακών χώρων, στους οποίους κατοικίδια και υπάλληλοι συνυπάρχουν για αρκετές ώρες της ημέρας. Από το 2012 που εκπονήθηκε η μελέτη έχει παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό αυτό κατά δύο μονάδες από το 5% στο 7%.

Μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά αν αναλογιστούμε πως μέσα σε αυτόν τον αριθμό συνυπολογίζονται όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμα και αυτοί οι οδηγοί οχημάτων ή αγρότες, τότε το ποσοστό αύξησης που αφορά αποκλειστικά σε υπαλλήλους γραφείων εκτοξεύεται αυτομάτως στο 50% και αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο!

100834354-90309420-1910x1000

Σε μία Ευρώπη που δοκιμάζεται έντονα από τους κλυδωνισμούς της οικονομικής κρίσης και οι εργαζόμενοι αισθάνονται όλο και πιο συχνά πιεσμένοι και δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες εργασίας, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τους τρόπους που δοκιμάζουμε για την αύξηση της παραγωγικότητας. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα γραφεία διαχείρισης προσωπικού έχουν ήδη λάβει το μήνυμα.

Το κόστος για τις εταιρείες είναι μηδενικό, τα αποτελέσματα πραγματικά εντυπωσιακά και το σημαντικότερο όλων; Η «εταιρική ευθύνη» που πολλές εταιρείες πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε συμβούλους δημοσίων σχέσεων για να τους υποδείξουν και να συντηρήσουν, έρχεται εντελώς δωρεάν και αβίαστα, σε έναν κόσμο που οι φιλόζωοι προτιμούν όλο και συχνότερα να επιβραβεύουν αυτούς που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές των αντιλήψεων.

Μήπως στο επόμενο βιογραφικό που θα διαβάσετε, θα έπρεπε να αναλογιστείτε πως το σημείο που αναφέρει «μου αρέσουν οι μεγάλες βόλτες με τον σκύλο μου» είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα που κάποιος μπορεί να φέρει στην εργασιακή του καθημερινότητα; Ίσως το «μπάτε σκύλοι»,  να είναι η μεγάλη επανάσταση στην παραγωγικότητα στην εποχή της κρίσης…

Πηγή: mediafree.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *