News :
Home / DogMag / Θεραπεία με τη βοήθεια ζώων στην Ελλάδα; Γνωρίζουμε την Therapy Dogs και τους σκύλους θεραπευτές για άτομα με αναπηρία!

Θεραπεία με τη βοήθεια ζώων στην Ελλάδα; Γνωρίζουμε την Therapy Dogs και τους σκύλους θεραπευτές για άτομα με αναπηρία!

Η θεραπεία με την βοήθεια ζώων, είναι μία έννοια διαδεδομένη στο εξωτερικό. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως και στη χώρα μας υπάρχουν προγράμματα αντίστοιχου επιπέδου, ακόμα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία.

Όσο και αν αναπτύσσονται τα επιστημονικά γνωστικά εργαλεία, ένα τομέας θεραπευτικής προσέγγισης διαφόρων μορφών αναπηρίας παραμένει «αχαρτογράφητο έδαφος»: η επαφή!

therapy-dogs-10

Η βελτίωση των λειτουργιών ενός ατόμου με αναπηρία στηρίζεται κατά πολύ στην κατανόηση και την επικοινωνία. Η προσωπική επαφή αποκαλύπτει τμήματα, τα οποία πολλές φορές είναι αδύνατο να αντιληφθούμε, αλλά ελπίζουμε να υπάρχουν και ψάχνουμε τρόπους να «ξεκλειδωθούν».

Η ανθρώπινη αντίληψη ίσως να είναι περιορισμένη σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για αυτήν των ζώων! Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και αγγίζει τα πιο «σκοτεινά σημεία» με τρόπο που κανένας άνθρωπος δεν θα τα κατάφερνε. Και είναι η μόνη μορφή θεραπείας που φέρνει μόνο χαμόγελα και ευχαρίστηση σε όλους τους συμμετέχοντες!

therapy-dogs-4

Με αυτό το σκεπτικό το 2012, μία ομάδα εθελοντών από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το μη κερδοσκοπικό σωματείοTherapy Dogs και μέχρι σήμερα παραμένει η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που προσφέρει υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρίες, με το πρόγραμμα θεραπείας με τη βοήθεια ζώων ή ΑΑΤ (Animal Assisted Therapy).

Η Τέρψη Πασχάλη, μία από τις εθελόντριες και βασική ιδρύτρια της ομάδας, μας εξήγησε τι είναι και πως λειτουργεί ηΑΑΤ, αλλά και τα ευεργετήματα που ανακαλύπτουν τα άτομα με αναπηρία στους ξεχωριστούς σκύλους θεραπευτές τηςTherapy Dogs.

therapy-dogs-2


Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Ράπτη


Είστε μία σχετικά καινούρια οργάνωση στον Ελλαδικό χώρο και ομολογουμένως λίγοι γνωρίζουν για την θεραπεία με την βοήθεια σκύλων. Τι είναι η Therapy Dogs και τι ακριβώς κάνει;

«Η ΑΑΤ είναι σχεδιασμένη για να προωθεί τη βελτίωση στην σωματική, κοινωνική, συναισθηματική ή και γνωστική λειτουργία»

Η θεραπεία με την βοήθεια των ζώων ορίζεται ως μία κατευθυνόμενη παρέμβαση που έχει έναν κλινικό στόχο, στην οποία το ζώο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. Η ΑΑΤ είναι σχεδιασμένη για να προωθεί τη βελτίωση στην σωματική, κοινωνική, συναισθηματική ή και γνωστική λειτουργία. Η ΑΑΤ κατευθύνεται και παρέχεται από έναν επαγγελματία που παρέχει υπηρεσίες είτε σε ανθρώπους, είτε στον τομέα υγείας με εξειδίκευση και μέσα στο φάσμα του επαγγέλματός του. Μπορεί να είναι είτε ομαδική, είτε ατομική. Αυτή η διαδικασία καταγράφεται και αξιολογείται. Είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Παρόλο που εμείς είμαστε όλοι εθελοντές, λειτουργούμε με επαγγελματισμό και σεβασμό προς την αναπηρία.

Είπατε πως τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα. Πως αξιολογείται ως ευεργετική ή μη, η συνύπαρξη των ατόμων με αναπηρία με τους σκύλους θεραπευτές;

Η Θεραπεία με την βοήθεια των σκύλων είναι στοχοπροσηλωμένη. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος που τίθεται, όπως η βελτίωση της επικοινωνίας, η δημιουργία κοινωνικών δεξιοτήτων, η βελτίωση της κίνησης πιο ειδικά η λεπτή κινητικότητα, κ.λπ. Κάθε επίσκεψη μ’ ένα σκύλο, καλό είναι να καταλήγει στην επίτευξη ενός ή περισσότερων απ’ αυτούς τους στόχους που έχουν τεθεί. Για τον λόγο αυτό, όλες οι συνεδρίες μας καταγράφονται, βιντεοσκοπούνται και φωτογραφίζονται και στη συνέχεια καταχωρούνται στο φάκελο του συμμετέχοντα, σημειώνοντας τη δραστηριότητα και την πρόοδο. Με αυτό τον τρόπο παρακολουθούμε με ακρίβεια την εξέλιξη της συνεδρίας για κάθε άτομο ξεχωριστά.

therapy-dogs-11

Ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για αυτήν τη μορφή θεραπείας και πως γίνεται η επαφή μαζί σας;

«Όλες οι επονομαζόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ωφελούνται από αυτή την θεραπεία»

Ουσιαστικά όλες οι επονομαζόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, ναρκομανείς, φυλακισμένοι, ηλικιωμένοι, κ.α., ωφελούνται από αυτή την θεραπεία. Η δική μας ομάδα έχει επικεντρωθεί στην αναπηρία. Επισκεπτόμαστε σε τακτικά χρονικά διαστήματα με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ειδικά σχολεία, ιδρύματα, άσυλα, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κατόπιν δικής τους πρόσκλησης.

Δηλαδή η ΑΑΤ προσφέρεται σε συγκεκριμένους χώρους , τους οποίους επισκέπτονται οι ίδιοι οι εθελοντές σας μαζί με τους σκύλους θεραπευτές;

Ναι, συνεργαζόμαστε με το τμήμα Τεκαν της ΕΛΕΠΑΠ, το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία «Αγ.Δημήτριος», το 1ο ΙΕΕΕΕΚ Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και το Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ «Δράση για το κάτι άλλο». Παλαιότερα επισκεπτόμασταν την «Αμυμώνη» (Σύλλογος για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες) και ένα πρόγραμμα του Δήμου Καλαμαριάς. H πιο πρόσφατη συνεργασία μας είναι με το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», για άτομα με ψυχικά νοσήματα. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί αισθανόμαστε ότι εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι με τον καιρό.

therapy-dogs-15

Η έννοια ΑΑΤ φαντάζει απλή, αλλά λογικά είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς με εξειδικευμένο πλάνο προσέγγισης και θεραπείας, σωστά;

Η ομάδα μας απαρτίζεται από την Μαρία Στογιάννη, η οποία είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και υπεύθυνη της εκπαίδευσης και ένταξης των σκύλων θεραπείας στην ομάδα, τον Γιάννη Σταματίου, που είναι ο υπεύθυνος κτηνίατρος για τους σκύλους θεραπευτές, την Εύα Ξυγαλά, που είναι επίσης θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, τις ειδικές παιδαγωγούςΓεωργία Τατσίδου και Κωνσταντίνα Κίτσιου, την εργοθεραπεύτρια Έλενα Κούνδουρου και τις ψυχολόγους Γ. Σωτηρίουκαι Κατερίνα Χαραπά και εμένα (Τ. Πασχάλη) που μαζί με την Στογιάννη Μαρία ιδρύσαμε το σωματείο «Τherapy dogs».

Σε αυτήν την βασική ομάδα μπορούν να προστεθούν ή να παραληφθούν οι υπηρεσίες κάποιων επαγγελματιών;

«Για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στην επιστημονική ομάδα, που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα των συμμετεχόντων, θα πρέπει να «δουλέψει» αρκετά κοντά μας»

Για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στην επιστημονική ομάδα, που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα των συμμετεχόντων, θα πρέπει να «δουλέψει» αρκετά κοντά μας. Για παράδειγμα, θα πρέπει πρώτα – πρώτα να παρακολουθήσει το online σεμινάριο μας «Θεραπεία με την βοήθεια των σκύλων» ώστε να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για την δομή και λειτουργία του προγράμματος. Είναι το μοναδικό εξ’ αποστάσεως σεμινάριο που κυκλοφορεί στα Ελληνικά. Δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στη δράση μας, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για αυτήν την παγκοσμίως γνωστή και ιατρικά αποδεδειγμένη, μοναδική εναλλακτική θεραπεία καθώς επίσης και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, όπως ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.λπ.

therapy-dogs-5

Αφού έρθετε σε επαφή με τους αντίστοιχους ειδικούς πως διοργανώνεται η συνεδρία με το άτομο που έχει ανάγκη αυτήν τη μορφή θεραπείας; Διαφέρει η συνεδρία και ο τρόπος προσέγγισης ανάλογα με την περίπτωση;

«Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική. Το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο»

Ναι, μπορούμε να πούμε ότι κάθε συνεδρία είναι και διαφορετική. Το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο και βγαίνει βάσει του ιστορικού του κάθε συμμετέχοντα, σε συνεργασία με τον φορέα ή τον γονέα. Για παράδειγμα, είναι διαφορετική η προσέγγιση ενός τετραπληγικού ατόμου, και διαφορετική η προσέγγιση ενός αυτιστικού, η διάρκειά εξαρτάται από τον συμμετέχοντα. Δεν υπάρχει πίεση από εμάς, γιατί κάθε συμμετέχοντας χρειάζεται τον δικό του χρόνο απόκρισης.

Όταν οι στόχοι της θεραπείας έχουν όλοι επιτευχθεί, τι γίνεται παρακάτω; Τα άτομα αυτά έχουν δημιουργήσει έναν δεσμό με τα ζώα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συνεχίζουν να έχουν επαφή;

Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μας είναι άτομα με αναπηρία, αυτό σημαίνει πως μπορούμε να προσφέρουμε συνέχεια σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, μεμονωμένα η συνδυαστικά. Θα πρέπει να πούμε εδώ, ότι επειδή είμαστε εθελοντές δεν υπάρχει δυστυχώς η οικονομική – κυρίως – δυνατότητα να επισκεπτόμαστε σε μόνιμη βάση μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων, ειδικών σχολείων κ.λπ. όσο και να το θέλουμε. Οπότε, κάποια άτομα συνεχίζουν να έχουν επαφή και άλλα όχι. Αυτό το διάστημα, προσπαθούμε να ανακαινίσουμε την έδρα μας ώστε γίνει εύκολα προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία και να μην χάνεται η επαφή και ο δεσμός τους με τα σκυλάκια μας.

therapy-dogs-8

Μπορεί για κάποιους λόγους μία θεραπευτική ακολουθία να διακοπεί ή να «οπισθοδρομήσει»;

Είναι πιθανό να οπισθοδρομήσει ή και να διακοπεί μία θεραπευτική ακολουθία. Ένα άτομο μπορεί να γίνει κτητικό και να διεκδικήσει τον σκύλο για τον εαυτό του ή κάποιο άλλο άτομο να εμφανίσει ξαφνική φοβία απέναντι στον σκύλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ξεκινάμε από την αρχή κάθε φορά, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εικόνες και μνήμες στο άτομο. Όλη η υπομονή και η γνώση μας είναι στη διάθεση του ατόμου. Άλλωστε η επιμονή μας και η πίστη μας σε αυτό που κάνουμε δεν μας επιτρέπει κάτι άλλο.

Βλέπουμε πως οι σκύλοι που απαρτίζουν την θεραπευτική ομάδα είναι στην πλειονότητά τους ημίαιμοι. Έχουμε συνηθίσει εικόνες παρόμοιες από το εξωτερικό με σκύλους από συγκεκριμένες φυλές σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Πως γίνεται η επιλογή των ζώων που μπορούν να εκπαιδευτούν για σκύλοι θεραπείας;

«Σχεδόν όλοι οι σκύλοι θεραπείας της ομάδας μας είναι ημίαιμοι γιατί απλά, δεν χρειάζεται να ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη φυλή»

Πραγματικά, σχεδόν όλοι οι σκύλοι θεραπείας της ομάδας μας είναι ημίαιμοι και αυτό γιατί απλά, δεν χρειάζεται να ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη φυλή. Πρέπει όμως οπωσδήποτε, να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές βάση των οποίων γίνεται η επιλογή, εκπαίδευση και ένταξη τους στο πρόγραμμα μας. Για τα παραπάνω υπεύθυνοι είναι οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων της ομάδα μας www.4dogs.gr. Όλα τα κριτήρια μας είναι αντίστοιχα του παγκόσμιου οργανισμού petpartners.org και είναι αναρτημένα, αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας www.therapydogs.gr.

Μπορεί οποιοσδήποτε να εκπαιδευτεί για εθελοντής που συμμετέχει στο πρόγραμμα θεραπείας με την βοήθεια σκύλων; Τι απαιτείται από κάποιον που ενδιαφέρεται για να προσφέρει στα άτομα με αναπηρίες την βοήθειά αυτή;

«Οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει ως εθελοντής και να συμμετέχει στο πρόγραμμα μας με ή χωρίς σκύλο»

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει ως εθελοντής και να συμμετέχει στο πρόγραμμα μας με ή χωρίς σκύλο. Αφού παρακολουθήσει το σεμινάριο μας «θεραπεία με την βοήθεια των ζώων» και επιτύχει στο τεστ, συνεχίζει με την πρακτική του εξάσκηση σαν παρατηρητής αρχικά και στην συνέχεια, με ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα. Πρεπει ωστόσο να γίνει κατανοητό ότι όλη αυτή η εθελοντική, αλλά καθόλα επαγγελματική δράση, στηρίζεται οικονομικά, αποκλειστικά από εμάς. Αν κάποιος θα ήθελε να γνωρίσει την δράση μας και να βοηθήσει μπορεί να βρει τους τρόπους συνδρομής στην ιστοσελίδα μας www.therapydogs.gr.

therapy-dogs-21

Στήριξε το Therapy Dogs να κάνει το επόμενο βήμα!
-Γίνε μέλος!
-Με δωρεά στο http://therapydogs.gr/donate/
-Με κατάθεση στον παρακάτω λογαριασμό (ΙΒΑΝ) GR72 0172 2200 0052 2008 4549 043 – Τράπεζα Πειραιώς

Πηγή: mediafree.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *