News :
Home / DogMag / Εκπαίδευση / Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να μη λερώνει μέσα στο σπίτι

Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να μη λερώνει μέσα στο σπίτι

mai
Δημιουργήστε του μια ρουτίνα

Βγάζετε καθημερινά το σκυλί σας τις ίδιες πάντα ώρες. Για παράδειγμα, κάθε πρωί, αμέσως μόλις γυρνάτε από την δουλειά, μετά το φαγητό και λίγο πριν να πάτε για ύπνο. Αν είναι πολύ μικρό ίσως χρειαστεί και κατά την διάρκεια της νύχτας. Αν έχετε ένα 3 μηνών κουτάβι, μπορεί να μάθει να κρατάει την ούρησή του για περίπου 3 ½ ως 4 ώρες, πάντα σε γενικές γραμμές. Πρέπει πάντα να τον επιβραβεύετε κατά την διάρκεια της κένωσης και να του δίνεται μια λιχουδιά αμέσως μόλις τελειώσει (εντός 1-2sec) χωρίς να περιμένετε να επιστρέψει στο σπίτι.
Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας, επειδή επιβραβεύοντας το σκύλο σας να κενώνει εξωτερικά του σπιτιού σας είναι ο μόνος τρόπος που θα τον κάνει να καταλάβει ότι αυτό είναι που θέλετε από αυτόν. Αν μπει στο σπίτι και αρχίσει να ασχολείται με άλλα πράγματα (και τον επιβραβεύσουμε τότε), θα συνδυάσει την επιβράβευση με το να έρχεται μέσα ή με κάποιο αντικείμενο που βλέπει εκείνη την στιγμή μέσα στο σπίτι.
d19772b3cd733fc3a212f273a4aa91ba
Επιλέξτε μια τοποθεσία, όχι πολύ μακριά από την εξωτερική σας πόρτα, να είναι η προσωπική του τουαλέτα. Πάντα θα τον πηγαίνετε με το λουράκι του κατευθείαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Αφού κάνει την ανάγκη του κάντε τον μια βόλτα ή παίξτε μαζί του. Αν έχετε καθαρίσει μια ζημιά (κακά, κατούρημα) μέσα στο σπίτι αφήστε το λερωμένο χαρτί ή πανί στο παραπάνω σημείο (τουαλέτα του σκύλου), η μυρωδιά θα τον βοηθήσει να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο σημείο ως το σημείο που θα πρέπει να κάνει την ανάγκη του κάθε φορά. Όταν το βγάζετε έξω καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια φράση όπως για παράδειγμα «πήγαινε για κατούρημα» σαν να του δίνετε εντολή, την λέτε διαρκώς από τη στιγμή που αρχίζει το κατούρημα μέχρι να τελειώσει. Μόλις αρχίσει να κατουράει τον επιβραβεύουμε με επαινετικό τόνο και του λέμε «Καλό παιδί πήγε κατούρημα» και του δίνουμε την λιχουδιά. Η διαρκείς επιβράβευση δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ της συμπεριφοράς και της επιβράβευσης έτσι ώστε να καταλαβαίνει ξεκάθαρα τι ζητάμε. Θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις και πολλές φορές θα απογοητευθείτε, μην εκνευριστείτε (θα φέρει αρνητικό αποτέλεσμα), δείξτε υπομονή και εμπιστοσύνη, αξίζει τον κόπο.
Ταΐζετε το σκύλο σας σε προγραμματισμένα διαστήματα συνήθως δύο φορές την ημέρα, ενώ για μικρότερα κουτάβια 3 φορές την ημέρα. Αυτό μπορεί να γίνει και σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας αν δεν είστε σίγουροι πόσο συχνά πρέπει να το ταΐζετε. Αν το σκυλί σας σηκώνεται κατά την διάρκεια της νύχτας και λερώνει σταματήστε το φαγητό και το νερό του περίπου στις 7:00μ.μ και αναλόγως αυξήστε ή μειώστε την ώρα. Σε πολύ ζεστές βέβαια μέρες μην αφήστε και πάθει αφυδάτωση ο σκύλος. Καλό θα ήταν όταν ταΐζετε το σκυλί σας να του βάζετε την τροφή σε μπολ και να μην την αφήνετε στο πάτωμα, να την αφήνετε για περίπου 10 λεπτά και έπειτα να την παίρνετε.
157639-perrito-1
Επιτηρήστε – Μην αφήνετε από τα μάτια σας το σκυλί όταν αυτό βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Όταν πρόκειται να κάνει την ανάγκη του υπάρχουν κάποια σημάδια στην συμπεριφορά του που μπορούν να μας προειδοποιήσουν. Αυτά είναι: σκύβει και μυρίζει δεξιά & αριστερά, κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του, κουνάει σα να κάνει σύσπαση την πλάτη του, σκαλίζει το έδαφος χωρίς προφανή λόγο. Μόλις δείτε αυτά τα σημάδια αμέσως με το λουρί του τον πάτε στο σημείο το οποίο αναφέραμε νωρίτερα (τουαλέτα σκύλου), τον επιβραβεύουμε και του δίνουμε μια λιχουδίτσα μόλις θα κάνει την ανάγκη του. Όταν δεν μπορείτε να έχετε όλη σας τη προσοχή στο σκυλί καλό είναι να τον περιορίσετε σε έναν ελεγχόμενο και μικρό χώρο όπως για παράδειγμα είναι το μπάνιο για 1-2 ώρες το πολύ. Μόλις πάτε και τον πάρετε από εκεί, πάντα με το λουρί του, τον πάτε απευθείας στην προσωπική του τουαλέτα εξωτερικά του σπιτιού και τον επιβραβεύετε όπως έχουμε πει παραπάνω. Όταν περάσουν 2 εβδομάδες χωρίς πλέον να κατουράει μέσα βάζουμε το σκυλί τώρα σε μεγαλύτερο δωμάτιο και κάνουμε τα ίδια, δηλ. τον αφήνουμε 1-2 ώρες και έπειτα τον πάμε πάλι στην τουαλέτα του. Όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνουμε το χώρο που αφήνουμε το σκυλί μέχρι τελικά να τον αφήνουμε ελεύθερο σ’ όλο το σπίτι. Αυτό θα γίνει περίπου σε 4-6 εβδομάδες. Σε κάποια στιγμή πιθανόν να του ξεφύγουν και να κατουρήσει μέσα στο σπίτι, μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό, μέχρι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αν τον πιάσετε την στιγμή που κατουράει κάντε κάτι για να του αποσπάσετε την προσοχή, κάντε θόρυβο, χτυπήστε δυνατά παλαμάκια (μην τον τρομάξετε) και αμέσως να τον πάτε στο σημείο που είναι η τουαλέτα του και του λέτε «πήγαινε για κατούρημα».
Μην τιμωρήσετε το σκυλί σας επειδή ούρησε μέσα στο σπίτι. Αν βρείτε ένα σημείο με κάτουρα και κόπρανα είναι αργά πλέον για να τον διορθώσετε. Καθαρίστε το μόνο πάρα πολύ καλά, είναι σημαντικό να μην μείνει καθόλου μυρωδιά διότι έστω και λίγο να μυρίζει (μην ξεχνάμε τα σκυλιά έχουν έντονη όσφρηση) θα πάει ξανά και θα το κατουρήσει πάλι. Μην τον αφήνετε να σας βλέπει όταν καθαρίζετε.
Προσοχή μην δημιουργήσουμε μια τραυματική εμπειρία στο σκύλο κατά την διάρκεια της ούρησης. Π.χ τα κουταβάκια κρυώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, επίσης τα μπουμπουνητά τα τρομάζουν , επομένως συντομεύουμε το χρόνο που τα βγάζουμε έξω για να πάνε τουαλέτα.

About DogWay

Δείτε επίσης:

Αδιανόητο! Βρέφος περπάτησε λίγα λεπτά μετά την γέννα (pic-video)

Αυτή η ιστορία δεν έχει ξαναειπωθεί, εκτός ίσως στην μυθολογία! Βρέφος περπάτησε με την πρώτη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *