News :
Home / DogMag / Ένας λύκος στο σαλόνι μας: Η σύντομη ιστορία του σκύλου

Ένας λύκος στο σαλόνι μας: Η σύντομη ιστορία του σκύλου

skylos

Σήμερα υπάρχουν αρκετές επιστημονικές θεωρίες σχετικά με τη γενεαλογική προέλευση του σκύλου χωρίς ακόμη να έχουμε καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα.

Περισσότερους οπαδούς, βρίσκει η θεωρία που θέλει τον λύκο να είναι ο μακρινός πρόγονος του σημερινού σκύλου. Σύμφωνα με την επιστήμη της συγκριτικής ανατομικής που εφαρμόζεται πάνω σε διάφορα ευρήματα ζώων,αλλά και τον τρόπο κοινωνικοποίησης του σκύλου μέσα σε μια αγέλη, φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο με το προφίλ του λύκου όπως αυτός εμφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Πότε όμως ξεκίνησε η εξημέρωση ενός άγριου ζώου και πώς δημιουργήθηκαν τόσες πολλές και διαφορετικές φυλές; Με τον όρο ‘εξημέρωση’ (domestication) εννοούμε την μεταβολή των κληρονομικών χαρακτηριστικών και την προσαρμογή ενός άγριου ζώου σε ένα νέο περιβάλλον που δημιουργείται από τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του. Αρχικός σκοπός του ανθρώπου ήταν να χρησιμοποιήσει τον ¨προ-σκύλο¨ ως σύντροφο στο κυνήγι αλλά και ως φύλακα που τον προστάτευε από άγρια θηρία.Το μέγεθός του μίκρυνε με την πορεία των χρόνων ώστε να μπορεί να ταιριάξει καλύτερα με το ‘οικιακό’ περιβάλλον. Αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ljubljana Marshland της Σλοβενίας κατέδειξαν σαφώς την παρουσία ενός πρωτόγονου σκύλου μικρού σε μέγεθος ο οποίος ονομάστηκε ¨σκύλος της τύρφης ¨ (Canis familiaris Palustris Rutimeyer). Μπαίνοντας στην εποχή του μπρούντζου, οι ανθρώπινες ανάγκες άλλαξαν και μαζί με αυτές το μέγεθος αλλά και η χρησιμότητα του ‘προ-σκύλου’ .Ύστερα από πολλές διασταυρώσεις δημιουργήθηκαν τα σκυλιά της ¨μπρούντζινης εποχής¨ (Canis familiaris Matris Jetteles) με ιδιαίτερο δείκτη ευφυϊας , που χρησίμευαν στην φύλαξη κοπαδιών ( κάτι σαν τα σημερινά τσοπανόσκυλα ). Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε άλλο ένα είδος σκύλου με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης με κύριο στόχο να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο κυνήγι (Canis familiaris Intermedius Woldrich).

Αρχαιολογικές σκαπάνες από διάφορες γεωγραφικές ( Μεξικό, Περού, Κίνα ) και χρονολογικές περιόδους της ανθρώπινης εξέλιξης , έφεραν στο φως ευρήματα ( σκελετούς ζώων, αγαλματίδια,αναπαραστάσεις πάνω σε αντικείμενα ) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανάλογα με την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, διαμορφώθηκαν διαφορετικές φυλές σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του. Με την πάροδο των αιώνων αυτό το άγριο ζώο με διαφορετική πια μορφή, μπήκε στην καθημερινότητα του ανθρώπου και δημιουργήθηκε μια σχέση εξάρτησης, φτάνοντας σήμερα να έχουμε πια έξι αναγνωρισμένες ράτσες σκύλων: 1.τους κυνηγητικούς δείκτες ή ¨φέρμας¨ 2.τους κυνηγητικούς δίωξης ή ¨λαγωνικά¨ 3.τα ¨ Τερριέ ¨ 4.τους σκύλους εργασίας και 5.τους σκύλους συντροφιάς Κάθε μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή,με διαφορετικό χαρακτήρα και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται πια για να εξυπηρετήσουν βιολογικές ανάγκες όπως αυτές του πρώτου ανθρώπου, σίγουρα όμως αποτελούν έναν πιστό σύντροφο που μας ακολουθεί στην πορεία των αιώνων και μας υπενθυμίζει συχνά την ενστικτώδη ανάγκη μας για επιστροφή στην φύση!

Πηγή: iefimerida.gr

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *