News :
Home / DogMag / Ένας καλός σκύλος – Το βιβλίο που Θα σας συγκινήσει

Ένας καλός σκύλος – Το βιβλίο που Θα σας συγκινήσει

Ένας άντρας που έχασε τα πάντα κι ένας σκύλος που δεν είχε ποτέ τίποτα είναι οι ήρωες αυτής της γλυκόπικρης ιστορίας, που θα ζεστάνει την καρδιά σας και σίγουρα θα σας συγκινήσει. Ένα επιτυχημένο στέλεχος επιχείρησης, που κρύβει όμως το προβληματικό οικογενειακό του παρελθόν σαν μια νάρκη στην καρδιά του, έχει ένα βίαιο ξέσπασμα στο χώρο της δουλειάς του, όταν λαμβάνει ένα σημείωμα από τη βοηθό του: «Τηλεφώνησε η αδερφή σου».  

Ένα σημείωμα –τέσσερις λέξεις- και η οργανωμένη ζωή του Ανταμ Μαρτς γίνεται κομμάτια… Κλασικός εργασιομανής, με μοναδικό στόχο την αναρρίχηση στην ιεραρχία των επιχειρήσεων, ο Ανταμ χάνει τα πάντα εξαιτίας μίας στιγμιαίας απώλειας ελέγχου. Η ένταση της αντίδρασής του είναι τόσο ισχυρή ώστε χάνει τη θέση του, ενώ η γυναίκα του, που είναι δίπλα του μόνο για τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που της προσφέρει η θέση του, τον εγκαταλείπει. Μένει μόνος, αφού και η σχέση του με την επαναστατημένη κόρη του είναι ανύπαρκτη, και αναγκάζεται από το δικαστήριο να προσφέρει κοινωνική εργασία σε ένα άσυλο αστέγων.

Εκεί θα γνωρίσει την άλλη όψη της ζωής και ένα σκύλο: Ο Τσανς είναι  ένα  πιτ μπουλ που έζησε από κουτάβι σε ένα υπόγειο ως σκύλος για κυνομαχίες. Ο σκύλος – ήρωάς μας είναι ευτυχισμένος μέσα στην άγνοιά του, καθώς κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον του απέναντι σε αυτούς που τον ταΐζουν και τον φιλοξενούν μέσα στο έως τότε γνωστό του κόσμο, το κλουβί του. Μία στιγμή απροσεξίας και ο Τσανς δραπετεύει  από την κόλαση της κακοποίησης.

Οι δυο τους, αν και δεν εμπιστεύονται ούτε συμπαθούν ο ένας τον άλλο αρχικά, θα γίνουν ομάδα και θα δεθούν σε μια δυνατή φιλία, που θα βοηθήσει τον ήρωα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την κόρη του. Αλλά τότε ο σκύλος θα χάσει ξανά την ελευθερία του και θα καταλήξει σε ένα άλλο κλουβί: σ’ ένα καταφύγιο ζώων, όπου πλέον κινδυνεύει με ευθανασία λόγω της ράτσας του. Και ο ανθρώπινος φίλος του, ο μοναδικός φίλος που είχε ποτέ, θα αρχίσει έναν αγώνα με το χρόνο για να τον εντοπίσει, πριν να είναι πολύ αργά…

Η ιστορία βέβαια της φιλίας ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα σκύλο δεν είναι πρωτότυπη, αλλά η συγγραφέας καταφέρνει να την αποδώσει με δύναμη και έντονο συναίσθημα με ευαισθησία και ρεαλισμό τις σκέψεις, τα συναισθήματα , τους φόβους, την απόγνωση των πρωταγωνιστών,  χωρίς ποτέ να γίνεται μελό. Το έξυπνο εύρημα της διπλής αφήγησης από τον άνθρωπο και το σκύλο –και μάλιστα απόλυτα πειστικά, χωρίς υπερβολές ή «ανθρωποποίηση» της οπτικής του ζώου–, είναι το πιο δυνατό σημείο του κειμένου, ενώ το τέλος του… λοιπόν, όποιος δεν κλάψει στο τέλος αυτού του βιβλίου, απλά δεν έχει καρδιά.

Όμως, το βιβλίο της Susan Wilson είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συγκινητική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα σκύλο. Μέσα στις σελίδες του καυτηριάζει πολλά φλέγοντα θέματα της εποχής μας και θέτει και το ερώτημα: Μπορεί κάποιος να απελευθερωθεί από το παρελθόν του; Μπορούν να γιατρευτούν τα τραύματα της ψυχής, μπορούν να ξεπεραστούν τα λάθη; Μπορεί κάποιος που έχει μάθει να τα μετράει όλα με το χρήμα και το συμφέρον, να αγαπήσει; Μπορεί κάποιος που έχει μάθει να είναι βίαιος για να ζήσει, να νιώσει συντροφικότητα και αφοσίωση; Η απάντηση που δίνει η συγγραφέας είναι θετική και αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου.

 

About DogWay

Δείτε επίσης:

Θα λιώσετε! Ο ιδιοκτήτης κάνει «καψόνι» στον σκύλο του και στο τέλος εκείνος… (vid)

Να …ταλαιπωρήσει λίγο το συμπαθέστατο σκυλάκο του θέλησε ένας άνδρας από την Ιαπωνία, αλλά ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *